Last news in Fakti

15 Октомври, 2016 18:34 20 598 39

Авджия от Бойно повали 200-килограмов глиган

  • авджия-
  • ловец-
  • бойно-
  • глиган
Авджия от Бойно повали 200-килограмов глиган - 1
Снимка и текст: Гюнер ШЮКРИ

Гигантско диво прасе повалиха ловците от дружинката на кърджалийското село Бойно, група Велишане. Звярът тежал повече от 200 килограма, а глигите му са дълги над 20 сантиметра.

Късметът се усмихнал на 41-годишният Бахтияр Байрам. Още около 9 часа сутринта на мушката на опитния авджия попада величественият глиган, който местните преследвали от дълго време насам.

„В един момент глиганът тръгна към мен, но с два изстрела го повалих на земята”, сподели Бахтияр. Той е стрелял с турска ловна пушка „Чърчил”. Това е най-големият удар досега за 10-годишния стаж на ловеца.

„Дано силният сезон продължи”, пожела си майсторът от Бойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    0 0 Отговор
    Аз си помислих че е убил някакво дебело кубенце, от теа дет са се навъдиха - навсякъде е пълно с дебели кубета
  • 2 ссклакл

    0 0 Отговор
    Бахтияр е Бахти яр = Бахти Яростният. ГОлямо име!
  • 3 bace

    1 0 Отговор
    Снимка,текст шюкри хаха и ловеца стрелял с турска пушка ? стига баце това е българия
  • 4 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Ще ядеме свинско?

    Коментиран от #5

  • 5 НЕразбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д'Мин":

    И аз точно това се попитах, след като разбрах името на ловеца...Ама - глад майка...явно ще се яде и ще се пие...
  • 6 gostBG

    0 0 Отговор
    жалко че глигана не е повалил него
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Явертъуиопч

    0 0 Отговор
    Как така? Мюсулманин ще яде свинско. Голям грях. Няма да отиде при девиците
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    А нашите бракониери Живко,Диян и Киро от Свети Влас ни лук яли ни мириасали и с опит за убийство на охранители.
  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    А ве тия домус (прасета) много тежат ве. Трябва да са му вкарали повече от сто килограма оловни съчми че да тежи толкова. То вярно че на страха очите са големи.

    Това ако е геройство кво да кажем за касапите от свинекланиците, те трябва да са супермени хем не са толкова тежко въоражени.
  • 17 Тт гън

    0 0 Отговор
    Абе, прости хора има по бг. Дават го на църквата.

    Коментиран от #18

  • 18 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тт гън":

    Ти ще кажеш, изплюскват си го та стой и чакай!
  • 19 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор
    кой знае какво направил
    то прасето няма пушка че да се стрелят

    Коментиран от #23

  • 20 нор

    0 0 Отговор
    Глупаци,с това ли се хвалите....?
  • 21 ААА

    0 0 Отговор
    На плювалниците ще кажа-Ловът е най-старата " мъжка "професия". Десетки милиони години ловецът е хранил семейства и е воювал с хищници,за да оцелее той и родът му,и човека като Хомо-сапиенс. През годините се превръща в занимание на висшите общества,между войните.Хората занимаващи се с лов,са по-организирани,подготвени,и мобилизирани от армийките на на страните си. Симо Хаюха-Бялата Смърт,Семьон Номоканов ,Василий Зайцев,и мн.др. Не са били преди това обучавани за войници,а са си били ловци, и са нанесли щети на противника 1към 500 приблизително.В днешно време,ловът е стопанска дейност.И там се дава многократно повече от колкото се взима.За това и обикновен човек без възможности,по-трудно става ловец.

    Коментиран от #22

  • 22 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ААА":

    Пропусна бракониерския батальон на пияницата и патологичен бракониер Оскар Дирлевангер, прераснал в SS-зондер полк Дирлевангер.
    Бракониерите са добри в партизанска война, за което са и използвани. Но не си прав , че са добри войници. Само веднъж попаднали на фронтовата линия хората на Дирлевангер дават, поради липса на фронтови опит, повече от 50% жертви- непропорционално много спрямо полевата армия.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ААА

    0 0 Отговор
    Относно убиването на животни. Влезте в един магазин,супер-маркет ,мол.Вътре е пълно с "щастливи животни" ,расли в плен, без слънце, хранени с боклуци и хормони, изкуствено заплодени, и убити" хуманно" с електрически ток,без никакъв шанс за спасение,и продължаване на рода.В природата най-силният,най-предпазливият,най-пригоденият,оцелява и оставя поколение,и ние сме част от този процес,като помагаме повече. За това и има животни в природата повече от 100г. ,когато е създадено нашето сдружение.Докато в много други държави,от които уж трябва да взимаме пример,са си избили животните,и ловуват в затворени ловни площи,в което няма ловна етика.Относно подмятанията към колегата, какъв бил,дали щели да го ядат,каква му била пушката, и онзи с изтритият коментар.Как искате да ви уважават вас,като вие не уважавате другите. Православен християнин съм,кръщаван съм в големият казан на Дряновският Манастир.
  • 25 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "mediator37":

    От два дни ме гони страшен плексит, иначе сега нямаше да съм тук ,а в Балкана ,и да ти отговарям. Да има разлика във воденето на бойните действия.Нормално в окопа,или зад танка , с боен вик "УРА" или" По пет на Нож",Може да се научи за 1-2-3 години.Правиш каквото ти казват и много не мислиш,гледаш да умериш колкото може повече фигурки.В лова ,любовта,или войната,има едно такова фундаментално правило-Изненадай противника(животното) първо ти и не се оставяй ти да бъдеш изненадан.Пример-Бай Петко от Лясковец изненада и извади от стоя 4-ма елитни командоси,и то в един апартамент. А представи си да се слееш с природата, да можеш да се придвижваш бързо и незабелязано в пресечена местност, да познаваш на пръсти територията ,да правиш стратегии за нападение и благополучно отстъпление, или партизанска война,която коства много средства на противника.Накрая "чепика" танка ,самолета , идр. ще победят , но самият факт ,че ще си имаш работа с партизанска война ,може да изправи косите на всяка голяма и мощна армия,и да разколебае всеки един агресор. В Афганистан ,и САЩ и СССР превзеха територията и жертвите непрекъснато растяха,и двете държави сложиха марионетно правителство,което ще падне още щом излязат от там. В Виетнам конвенционална и партизанска война в джунглите. Американската независимост от Англия също е изкована в голямата си част от местното население трапери , които с дългите си пушки са нападали и отстрелвали червенодрешковци.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ААА":

    Иди да ги обясняваш същите тези неща в новата тема за ловеца и кучетата.
  • 27 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ААА":

    Момченце тотално си изтрещяло. Няма нищо мъжко още по малко умно и никак интелигентно в това двайсет издокарани въоражени до зъби да търчат и гонят едно прасе което нищо не им е направило. Ясен ли съм? И в повечето случаи свинята се оказва по умна от тези какавани и те се прибират с пръст в ...

    Седнал да се прави на мъж пред беззащитните животни, че и въоражен, че и с още десетина простака.

    Виж какви простотии си писал. Какви десетки милиони години та гонят ве неграмотник? Що не вземеш да разтегнеш и локуми как се грижите за дивеча и как го храните? Един ден в годината се правят две три хранилки, които се зареждат само един два пъти преди лов. Това не е грижа а примамване.

    Щял да сравнява бойни действия с излетите на тюфлеците торбаланксовци? Смях!!!

    Коментиран от #28

  • 28 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай хой":

    РАНЕН ПАЛЕОЛИТ-Период на съществуване на най-древните видове хора,и широко разпространение на Хомо-Еректус.Ползвали са огъня(интересно какво са пекли на него),и са ползвали кремъчни ножове.Преди около 2,5 милиона години-доказателства за най-ранна човешка дейност. Вече не само се хвърля царевица,а се и сеят задължително дивечови ниви.Идва човек от горското проверява и тогава дават ловна бележка.Ако имаше и малко хал-хабер щеше да знаеш,че прасето не ляга там където яде ,за да го дебнем на хранилките.Случвало се е но тогава снегът е до пояс.За другите не знам,но аз ловувам на билото на Стара Планина,където снежната виелица те събаря,и там джипове не вървят.И тюфлек не издържа и до първата пусия.Та се е случвало в такова време цяла нощ да газим преспи.За стрелбата си няма да говоря,тук се играе на вързано.Залагаш нещо и стрелям.От компа всички са велики.А дали ти харесва или не няма да си го преместя.Но и няма да падам на твоето ниво да обиждам.

    Коментиран от #31

  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На плювалниците ще кажа-Ловът е най-старата " мъжка "професия".
    Това , ако е мъжка професия. Значи другите сме супермени. Мъжко е да се изправиш срещу глигана с нож или копие . А не да ми го стреляш с пушка. Има разлика между това да ловуваш за да изхраниш семейството си , и да убиваш за спорта и после да се хвалиш. За мен , по големи комплексари от ловджиите няма. Всяка седмица ги гледам подобни идиоти на селото дето се мислят за големи мъже и ловджии.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ААА":

    Много интересно признание за ловуване по билото на Стара планина. Може би ще уточниш един участък от това било разрешен за лов? Или най близките драки до селото към която дружинка се числиш е за теб билото на Стара планина.

    Коментиран от #32

  • 32 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    Билото на Стара Планина може да е от Ком до Емине.Там има и защитени територии,като Парк Централен Балкан.Има ловни стопанства, има и ловни площи в които ловува и редовият БГ. ловец.Предпочитам да не казвам къде точно съм.В някои от изкачванията може да се видят населени места и от двете страни на балкана и виждаш от високо ,колко ни е красива страната.

    Коментиран от #33

  • 33 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ААА":

    Да все още е красива въпреки поголовното изсичане на горите и безогледното трепане на животните от така наречените организирани ловци.

    Повтарям няма нищо мъжко в това група въоражени до зъби типове да преследват нищо не подозираща свиня. В случая дори твърдя че свинщини вършат издокарали се с лъскави полувоенни одежди и въоражили се сякаш са от специалните служби. Жалка работа.
  • 34 jullliann72

    0 0 Отговор
    Абе Бай-Хой ли си?Нямало нищо мъжко в това да удариш 200 кила прасе търчащо срещу теб?Ами ако не го удариш то ще удари теб.И не обиждай човека.Кой знае къв си.

    Коментиран от #39

  • 35 бахтар

    0 0 Отговор
    Защо го е гръмнал резака нали не ядат домус

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Da eba bg

    0 0 Отговор
    Nyama li druga novina ce gluposti pokazvate syakas renjdari povaliha gligan
  • 38 ХХИБ

    0 0 Отговор
    Няма "мъже" с по-малки п*шки от ловците. Като е голям мъж само с нож да ходи в гората!
  • 39 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "jullliann72":

    Илианчо 200килограмовите а и всички останали диви прасета през деня си лежат кротко по ятаците махат куйруци и в никакъв случай не бягат срещу когото и да е. Дори когато ги безпокоят, преследват , дразнят и т. н. изсумтяват и се оттеглят с достойнство.
    Няма защо жалки индивиди да си избиват комплексите с избиване на животни. Ако са останали гладни и нямат друг начин за прехрана ще е оправдано. Все пак са животни. Но да се умъртвяват с единствената цел да си докаже някой мъжеството си е жалка работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове