1 450 3

Президентът не е партиен пост и не е коалиционна формула

Анжелина Димитрова

„Президентът на България не е продължение на една партия, нито на друга институция. Имаме нужда от президент, който се бори за фундамента на България - усещането за справедливост“. Това каза в Бургас кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков по повод вчерашния опит за създаване на правителствена криза.

„От вчера получих много въпроси, свързани със способността ми да се еманципирам от коалиционни зависимости. Искам всички да са наясно - президент на България не е партиен пост, не е коалиционна формула. Президентът е отделна институция, която има изключително важно значение, според Конституцията на България“, категоричен бе Трайков.

По думите му президентът трябва да се намесва тогава, когато има криза. Когато има правителствена криза, назначава служебно правителство. Когато има криза в справедливостта на законите, които приема парламента – налага вето. Когато има криза в основата на държавата, има право на законодателна инициатива по конституционни въпроси – нещо, което до сега не е правено, подчерта Трайков. Всичко това е част от ангажиментите на държавния глава и отговорността му към България.

Трайков даде пример с резултатите за икономическия напредък на страните от ЕС, които показват, че Румъния се доближава два пъти по-бързо икономически до ЕС, отколкото България. Словакия, Литва, Естония – 4 пъти по-бързо. „Това е данъкът, който плащаме – данъкът ДПС, данъкът КТБ, данъкът „Белене“, данъкът обществени поръчки, данъкът контрабанда, каналджии, данъкът сбъркана приватизация…“, изброи Трайков.

Мисля, че трябва да си кажем тези неща, защото всички ние, за които са гласували хората от РБ имаме изключително голяма отговорност – независимо дали сме министри, народни представители, общински съветници или кметове. Ние сме там, защото хората очакват нещо от нас. Там сме заради техните надежди, техните искания. Там сме, не толкова за да запазим своята чест и достойнство – това са нормални, човешки неща, а да защитим тяхното достойнство. И това смятам да правя, ако бъда избран за държавен глава, категоричен бе кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ами да
  Отговор
  1 18:56  15.10.16
  Единствено и само хора, политици и държавници, принадлежащи на т.н. "десен политически спектър", откъдето произхожда и г-н Тр. Трайков, могат да говорят толкова ясно, да наричат нещата с истинските им имена и да бъдат толкова безкомпромисни със сегашното статукво, съставлявано от ГЕРБ, БСП, ДПС, а напоследък и от т.н. патрЕоти, или по-точно патрЕотари, с флагмана им - агент Иван! Трайчо Трайков - Президент!!!
 • Еманципиран
  Отговор
  2 00:34  17.10.16
  Хм! Този човек учил ли е български език??? Цитирам " от вчера получих много въпроси.."!? Достатъчно е да започне с Вчера. После желанието да се покаже колко е интелигентен като се" еманципира"!???. Думата е дистанцирам!!! Еманципация означава съвсем друго 😊

  Коментиран от #3

 • Петър
  Отговор
  3 21:12  17.10.16

  До коментар #2 от "Еманципиран":

  Не е ли добре все-пак "разграничавам се", "отделям се". И също така има разлика между "вчера" и "от вчера".

Напиши коментар:


Публикувай