905 0

Поземлените комисии имат слаби механизми за контрол

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Поземлените комисии имат доста слаби механизми за контрол и трябва да се помисли за това. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира по bTV разследването на репортера Стоян Георгиев за имотни измами за милиони в столичните райони Панчарево и Бистрица.

Тъй като от репортажа още първия ден е станало ясно, че има съмнения за включване на чиновници от местната администрация в схемата, Фандъкова съобщи, че е възложила веднага административна проверка и разговаряла с градския прокурор, който я е уверил, че по случая се работи.

Административната проверка е със срок един месец, уточни тя и допълни, че вече има някои резултати. Този проблем е най-сериозен в район Панчарево, защото се състои от малки населени места.

Районният кмет е подал лично 9 жалби срещу вписване на имоти, за които има актове за общинска собственост, той самият е издал 2000 акта, за да защитава общински земи. Подал е три сигнала лично към прокуратурата за подобни съмнения, каза още Фандъкова.

Кметът на Бистрица също се е включил в битката срещу престъпната група и е подавал своите писма с цел да не се улесняват собствениците, на които по този начин е връщана земята. Фандъкова допълни, че още същия ден е разговаряла с двамата кметове и техните твърдения ще бъдат внимателно проверени.

Вярвам, че прокуратурата ще свърши своята работа и ще има наказани, заяви кметът на София.

В коментар на палежа на колата на кмета на Панчарево вчера, градоначалникът каза, че веднага е започнало разследване от полицията и е нужно да се открие не само виновникът, но и поръчителят.

Колегите са подложени на огромен натиск и, ако това се окаже сплашване, ще покаже колко е сериозна ситуацията”.

Кметът на София благодари на хората за разбирането, което са проявили заради ремонтите в столицата. Тя допълни, че е много тежко изграждането на третата линия на метрото, защото движението е блокирано на 7 места от строителството на метростанциите.

"Следващото лято започваме освобождаването на тези зони, заедно с подобряване на земната инфраструктура. Няма изоставане по строежа на метрото. Вече се изливат плочите на някои от метростанциите, напредва работата и по автомобилния тунел, който се изгражда под бул. „Цар Борис III”,  защото заедно с метростанцията там ще се освободи движението и с изграждането на този тунел".

Не мисля, че премиерът ми е обиден за това, че отказах да бъда кандидат за президент, каза Йорданка Фандъкова и обясни, че са обсъждали сериозно всички варианти:

„Моята теза винаги е била, че само преди година застанах пред софиянци и защитих една сериозна програма за следващия мандат. Големите проекти тепърва започнаха и е нужна много работа, за да защитим доверието, което ми дадоха софиянци и тези аргументи се чуха. Не мисля че премиерът ми е обиден, той прие тези аргументи и за него е много важно това, което се случва в София”.

България


Напиши коментар:


Публикувай