17 Октомври, 2016 08:47 1 463 0

ГЕРБ поискаха да обърнат Изборния кодекс с главата надолу

  • герб-
  • избори-
  • президент-
  • изборен кодекс

Решението е взето от Изпълнителната комисия на политическата сила и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса

ГЕРБ поискаха да обърнат Изборния кодекс с главата надолу - 1
Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Премахване на ограничението за 35 секции във всяка държава извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на вота „Не подкрепям никого” при определяне на резултата – тези радикални промени в Изборния кодекс поискаха изненадващо от ГЕРБ.

Решението е взето от Изпълнителната комисия на политическата сила и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

"Смятаме, че по този начин ще могат да се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това че са били инициатори по отношение на всички тези промени", подчерта пред бТВ председателят на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов.

ГЕРБ ще направи днес своето предложение отпадане на тавана от 35 секции в чужбина, които бяха записани в Изборния кодекс, за да може то да бъде обсъдено на извънредно заседание на правната комисия във вторник. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че решението за максимален брой от 35 секции зад граница е било взето на база на договорка между Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Ние просто се съгласихме, за да може да има стабилност в държавата и да направим взаимните компромиси”, обясни Цветанов.

От партията предвиждат също в разкритите секции, където би могло да възникне проблем, когато има много хора, които желаят да гласуват, да има възможност ЦИК да разкрива допълнителни изборни урни, което ще облекчи процеса.

Той коментира и заявената позиция на Патриотичния фронт, че ако правилото за максималния брой секции в чужбина отпадне, те ще оттеглят подкрепата си към управлението.

„Една кампания винаги води до някаква нервност в нашите политически опоненти и нашите политически партньори, с които сме заедно в управлението и с които формираме парламентарното мнозинство”, изтъкна той.

„Към настоящият момент г-н Каракачанов, когото уважавам и имаме прекрасни отношения в българския парламент, обикаляйки в страната, казва, че ще освобождава страната. От какво? Той е част от формиращото се парламентарно мнозинство”, допълни Цветанов.

Той беше категоричен, че заедно с Патриотичния фронт и Реформаторския блок до настоящия момент са постигнали добри резултати.

"Ако загубим изборите, отиваме на предсрочен вот, но съм убеден, че изборите ще бъдат спечелени, защото виждам как са изнервени нашите политически опоненти и как не правят политическа предизборна кампания. Те се занимават само с интриги, искат да създадат напрежение в обществото", коментира заместник-председателят на ГЕРБ.

На извънреден брифинг в Търговище стана ясно кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев ще участват в заседанията на парламента, в които ще се обсъждат текстовете. Двамата депутати излязоха в отпуск за кампанията.

НС първоначално трябваше да излезе в предизборна ваканция, за да се избегне агитацията от парламентарната трибуна, но след събиране на подписи от страна на БСП вече беше свикано едно извънредно заседание (провалило се след бойкот от ГЕРБ-б.р.), а зам.-председателят на парламента Димитър Главчев насрочи следващо във вторник, като минути след съобщението за това се появи второ - за заседание в сряда.

Ремонтът на Изборния кодекс е в дневния ред.

Гласуването в чужбина произведе скандал месеци преди началото на предизборната кампания, след като стана ясно, че промените в ИК, обявените от Патриотичния фронт като насочени срещу вота в Турция, всъщност ще ударят гласуването в Западна Европа и Америка.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите останаха максимум по 35 в държава (като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция).

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур. Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Президентът също намекна, че може да се стигне до сезиране на КС.

Премиерът Бойко Борисов се разгневи на РБ и заплаши, че ще преформатира управляващата коалиция.

По време на извънредно заседание на МС идният вторник беше анонсиран от него като "ден разделен". Според присъствали премиерът директно е нападнал министрите реформатори.

Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО“ ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция, заяви в телевизионно интервю кандидат-президентът Красимир Каракачанов.

По думите му националистите настояват да няма ограничения за секциите в ЕС, но да има контрол в южната ни съседка.

Всичко друго щяло да е "договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове