1 403 1

Найденов: Заявленията за реституция на земя са три пъти територията на България

Бившият министър на земеделието добави, че лично се е сблъсквал със схемата за кражба на имоти в Панчарево и Бистрица

Стефанаки Йоанис

„През 1991 г. е решено да се реституират земеделските земи и гори. Тогава се дава срок от 18 месеца, в които реалните наследници могат да подадат заявленията си. От поземлените комисии са разгледани заявления за реституция на три пъти на територията на България”, каза Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието, в предаването „Тази сутрин”.

Той добави, че лично се е сблъсквал със схемата за кражба на имоти в Панчарево и Бистрица, за която разбрахте от разследването на Стоян Георгиев.

„В първите месеци на моя мандат, поради десетки сигнали, разпоредих проверка на инспектората и тогава уволних цялата общинска служба в Панчарево. Подадохме всички документи на инспектората в прокуратурата”, поясни Найденов.

По думите му командированите в Панчарево служители не искали да работят там, защото по всяка вероятност са знаели за схемата с имотни измами.

Според Найденов схемата започва да работи, след като човек получи решение от поземлената комисия. „Тази мафия използва данните от определените общински поземлени комисии, отиват при човека да искат пълномощно, с което да го оземлят, но с него оземляват себе си”, пояснява той.

Бившият земеделски министър каза, че не знае докъде е стигнало разследването на прокуратурата от негово време. „Нито земеделската служба, нито общината могат да направят нещо поотделно. За да има краен резултат трябва да действат заедно. Ако компетентните органи се задълбочат мисля, че ще излязат страшни неща”, категоричен е Найденов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • kuku
    Отговор
    1 11:01  17.10.16
    Крайно време да излезнат "страшните неща" и да си вземем поука от Румъния, където премахнаха закона и всичко приключи в рамките на десетина дни!

Напиши коментар:


Публикувай