2 904 12

"Алфа Рисърч": Очертава се драматичен балотаж за президент

"Алфа Рисърч": Очертава се драматичен балотаж за президент
Калина Петрова

Проучването на Алфа Рисърч, проведено на старта на кампанията за Президент и Национален референдум, показва следните основни тенденции в обществените нагласи:

Ръст на намеренията за участие в изборите. Соколо 7% в сравнение с месец септември се увеличават желаещите да отидат до урните. Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване, или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души. С най-висока мобилизация за момента се открояват привържениците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание и респективно, електорален резерв, е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, с голяма вероятност – между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП Румен Радев. Сред твърдо решилите да гласуват (което дават относително най-точна представа за разпределението на гласовете в урните) Цачева стартира с електорална преднина пред Радев от 7.9%(29.3% срещу 21.4%).

На трета позиция се очертава Красимир Каракачанов – 8.7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин – 6.8%. Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%). Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Освен оспорваният балотаж, предстоящите избори имат още един силен залог – бъдещата управленска формула, което стана особено ясно през последните няколко дни. Предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подкрепата, която ще получи всеки кандидат на първия тур на изборите, ще бъде индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно – за мястото им в бъдеща политическа конфигурация.

Към началото на кампанията, когато още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване, опцията „не подкрепям никого” събира почти 11% от решилите да участват във вота. Делът й не е достатъчен, за да предизвика значим ефект върху резултата от първи тур, но и не означава, че трябва да се подценява заблуждаващият й ефект върху избирателите. Колкото повече хора изберат да гласуват срещу всички, толкова по-висок процент автоматично ще получат водещите кандидати. Профилът на ориентиралите се към „не подкрепям никого” избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Проучването сочи, че най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите оказва електоралната тежест на партиите, които ги издигат. Относително най-силен мажоритарен ефект имат кандидатите на малките партии – Ивайло Калфин и Татяна Дончева. Теудвояват резултата на собствените си политически сили, но засега достигат около 5% -6%, които кампанията може да увеличи. Двете формации в дясно се движат стриктно в рамките на собствените си избиратели. Цецка Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии. Сътресенията в РБ и проблемните им електорални позиции ограничават началната подкрепа за Трайчо Трайков.

За разлика от ситуацията в дясно, в ляво - националистическия спектър е налице много голям обмен на избиратели. Около две трети от гласовете на БСП отиват за Румен Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при „патриотите”, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Точно тази взаимна приемливост на кандидатите и същевременно - близост на избирателите от ляво - националистическия спектър - създава предпоставки за драматичен втори тур. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Татяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Румен Радев. Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „не подкрепят никого”.

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

 

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТУКА ИМА ТУКА НЕМА
  Отговор
  1 14:34  17.10.16
  Ех, Бойко, що избра това партийно секретарче та сега ще полудеете до изборите. Но накрая а в батака с двата крака. И ако твърдия купен цигански вот Ви обърне гръб ще има леле мале кво е туй нещо. А то се нарича аман от пишман комунисти като цачето. Трудно ще да е.
 • Иван
  Отговор
  2 14:54  17.10.16
  Едно нещо не мога да разбера: Сред хората не съм срещнал един човек, дето да не ги мрази и все печелят тия избори. Не може да няма фалшификации.
 • бббббб
  Отговор
  3 15:13  17.10.16
  Айде пак платени проучвания!
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  4 15:22  17.10.16
  ВАНКА И ПРИ МЕН Е ТАКА . БОКО ЩЕ НИ ОСТАВИ 20 МИЛИАРДА ДЪЛГ КОИТО НЕ МИ Е ЯСНО КОИ ЩЕ ГО ВРЪЩА И ПАК СА НОМЕР 1. ТО БИВА ДЕЛАВЕРИ НО Ц.ЦВЕТАНОВ СТАНА ГОЛЯМ МАЙСТОР В ДЕЛАВЕРАТА С ПАЗАРУВАНЕТО - СПОМНЕТЕ СИ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ В ЗАЛА АРМЕЕЦ КАК ЗАКЛЮЧИХА ХОРАТА БЕЗ ВОДА БЕЗ ХРАНА И ЧУВАЛИТЕ С БЮЛЕТИНИ СЕ ТЪРКАЛЯХА ПО ПОДИУМА .СЕГА ОЧАКВАМ НЕЩО ПОДОБНО НО АЗ ЗА ТРАВЕСТИТ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.

 • Morgoth
  Отговор
  5 15:34  17.10.16
  Няма страшно, Бойко на втория тур ще си смени кандита
 • onq s konq
  Отговор
  6 15:47  17.10.16
  Сега ще обясня на тиквите,които наричат другите "тикви" как стоят нещата относно изборите,при това с изришно пояснение че го правя НЕ ЗА ПАРИ/както си мислят простаците/, а от чист патриотизъм,защото мн искам всички БГ -граждани да са поне "леко умни".И така:1/Защо му е на ББ и ГЕРБ до купуват цигански гласове,след като си имат НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ,който абсолютно харесва и одобрява водената от тях както външна,така и вътрешна политика?И за пример ще посоча не само себеси и цялата ми фамилия,но и ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!При това ще подчертая че гласуваме ФАНАТИЧНО КАТО ТУРЦИТЕ и няма никакъв проблем да гласуваме и за ПРАЗЕН СТОЛ,ако ГЕРБ изобщо не беше посочил кандидат!2/Очевидно че има и недоволни от ГЕРБ и това е видно от постовете ви тук,но ВИЕ НИКОГА НЕ ПОСОЧВАТЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА ГЕРБ т.е. "по-добра партия" ЗАЩОТО НЯМАТЕ,което значи че ИЛИ НЯМА ДА ГЛАСУВАТЕ,ИЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА МАЛКА ПАРТИЯ БЕЗ РЕАЛНО ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ.Като тая на Митьо Пищова!Е как няма да спечели ГЕРБ при това положение?А дежурната фраза "пак излъгаха народа с изборна далавера" просто вече не минава.
 • kompira
  Отговор
  7 16:48  17.10.16
  E,koito se oblajva ot ypravlenieto na boko tikvata, toi glasyva fanatitzno za nego.
 • кон под наклон
  Отговор
  8 17:30  17.10.16
  Верно ли бе КОН, ти си бил фанатик, а аз мислех, че си само резана карабина?
 • СЪРБАНА ПОПАРА
  Отговор
  9 20:06  17.10.16
  С ДВЕ ГАЗКИ МЕНТЕТА БЮЛЕТИНИ И МАЙМУНА МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕРЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ОТ ГЕРБ.

  Коментиран от #10

 • onq s konq
  Отговор
  10 20:29  17.10.16

  До коментар #9 от "СЪРБАНА ПОПАРА":

  Тъпо и досадно е да се прихласваш във всяка една възможност на ГЕРБ,защото ГЕРБ МОЖЕ ВСИЧКО!Дори бих ти предложил да ги тестваш като изобщо не отидеш да гласуваш и да се увериш после,ЧЕ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ:)

  Коментиран от #11

 • гост
  Отговор
  11 21:31  17.10.16

  До коментар #10 от "onq s konq":

  "Тъпо и досадно е да се прихласваш във всяка една възможност на ГЕРБ,защото ГЕРБ МОЖЕ ВСИЧКО!" Не ми звучиш нормално. Има нещо много сбъркано в матрицата ти! Наподобява прекалено много тази на хардлайнер комунист. ... при всички случаи е безсмислено да се спори с теб, след това ти заключение.
 • кроко
  Отговор
  12 00:30  18.10.16
  100% нагласено проучване, явно е че и тези избори ще са пародия!

Напиши коментар:


Публикувай