1 006 0

ГЕРБ предлага отпадане ограничението на избирателните секции

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Народният представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов внесе в деловодството на парламента предложение от името на Парламентарната група на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Пред журналисти Данаил Кирилов обясни, че основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз. „Едновременно с това предложихме да се създаде правната възможност, при необходимост, с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна. Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има по-голяма, свръх активност. По този начин ще може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес. Така българските избиратели няма да бъдат притеснени относно възможността да гласуват”, обясни Кирилов.

По думите му, третата група промени, предложени от Парламентарната група на ГЕРБ, се отнасят до отчитането на отрицателния вот. „Това е т. нар. квадратче „Не подкрепям никого”. Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно”, коментира Данаил Кирилов.

„Според нас, специално за заявленията и за образуваните секции в Съединените щати, имаме равенство. Там нямаме претенции за повече необходими секции от тези, които са установени в действащата норма. Практиката до сега показва същото“, обясни председателят на правната Комисия. „По отношение на Канада и Австралия също бих казал, че няма, нито по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателния секции, нито очакваме. В Турция, доколкото съм информиран, ситуацията е сходна т.е., ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно пренареждане. Там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията”, допълни Кирилов.

Във връзка с предложението за отчитане на негативния вот и влиянието му върху бариерата от 4% при пропорционалните избори, Данаил Кирилов заяви: „Това сме го обсъждали многократно през април месец и през май месец. Тогава ние направихме компромис в името на по-малките ни партньори, но не може непрекъснато да правим компромис. Не може винаги да решаваме в полза на претенциите им”. Той разясни, че е предвидено квадратчето „Не подкрепям никого” да присъства в изборната бюлетина и на балотажа на президентските избори.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай