24 Октомври, 2011 18:05 2 770 1

„Кривото дърво” на Копривщица е сред финалистите

  • копривщица-
  • „кривото дърво”-
  • финалист-
  • „дърво с корен”

Фондация „Екообщност” избра фаворитите на организирания от нея Национален конкурс „Дърво с корен” 2011. Конкурсът  е част от международния проект „Европейско дърво на годината” на фондация „Партньорство” - Чехия. Сред десетте финалисти е „Кривото дърво” на град Копривщица, номинирано от териториално поделение Държавно горско стопанство Пирдоп, от името на Югозападно държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните. 
„Кривото дърво” е бук на възраст от над 400 години, големината му е 25 м. височина и обиколка на стъблото от 4,2 м.
Според легендата „Кривото дърво” на Копривщица е надигнало снага в периода преди Възраждането. То растяло красиво в своята уникална вълнообразна форма, големи клони и дебели сенки. Под мощно нагънатите му клонаци се подслонявали на хлад и завет изнурени пътници, тежко натоварени кервани от коне и волове. Гурбетчиите също тръгвали от там по незнайни и далечни пътища. И пак там под Кривото дърво, където се разделяли, хората от града ходели и чакали, тъжали и се надявали близките им да се завърнат. Мъките и радостите на хората се отлагали по стъблото и клоните на дървото. Когато тръгвала сълза или се отчупвала тежка въздишка една клонка на дървото се свивала и тръгвала да расте надолу, а когато изгряваща усмивка, озарявала лицето или целувка, разтърсвала душата, тогава една клонка на кривта бука тръгвала да расте нагоре. И днес дървото се извисява над пътя от Копривщица за Стрелча на повече от 25 метра височина.
Гласуването в конкурса ще продължи до 31 октомври 2011 г. Победителят ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието на избраното дърво, също и правото да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, който ще се проведе догодина. Желаещите да гласуват могат да го направят на адрес: http://www.bepf-bg.org/page/ФИНАЛИСТИ-2011/106.html
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ila4

    0 0 Отговор
    eto i multimediq
    http://tv.novpogled.net/?option=video&broadcastID=941&hash=4675143aae7c5e32013599e5dcdd41f18e1f6f24