1 089 0

Социолог: Първият тур на изборите винаги е битка между партийните електорати

Как ще се разпределят гласовете на избирателите?

Социолог: Първият тур на изборите винаги е битка между партийните електорати
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и Румен Радев - имат най-големи шансове да стигнат до балотаж. Същевременно със 7% са се увеличили желаещите да участие в изборите. Това сочи социологическото проучване на „Алфа Рисърч”, проведено между 8 и 13 октомври 2016 г. сред 1025 пълнолетни граждани, чрез пряко интервю по домовете на анкетираните.

На трета позиция се очертава да е Красимир Каракачанов, който за момента събира вота на 8.7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин – 6.8%.Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%).

"Това са началните позиции, а не крайна прогноза за изхода от първия тур на предстоящите избори", поясни по Нова телевизия социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите й първият тур почти винаги е битка между партийните електорати.

"ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, въпреки че Цецка Цачева достига до 75% от електората на ГЕРБ. Ген. Румен Радев привлича както симпатизанти на БСП, така и от националистическия спектър. Част от симпатизантите на БСП пък отиват към Ивайло Калфин. 80% от симпатизантите на ДПС заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или „Не подкрепят никого”, коментира социологът Боряна Димитрова.

По думите й каква ще бъде райлната дистанция между кандидатите на първи тур, винаги има силен психологически ефект върху гласуването на втория тур. Ако имаме една по-голяма дистанция между кандидатите на първи и втора позиция, винаги част от неориентираните избиратели следват победителя от първия тур.

София / България

Напиши коментар:


Публикувай