24 Октомври, 2011 19:19 1 411 4

ГЕРБ: Няма манипулации. БСП мисли за касиране

  • избори-
  • герб-
  • софия-
  • бюлетини
ГЕРБ: Няма манипулации. БСП мисли за касиране - 1
БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ отрекоха всякакви манипулации при преброяването и дори обвиниха другите партии, че са ги бойкотирали. От БСП обаче заявиха, че има причини за оспорване на резултатите и касиране на изборите.

По повод невиждания хаос при преброяването в избирателни комисии в София и други градове на страната от пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че "разбират напрежението у членовете на СИК, както и преумората".

В съобщението обаче не се коментира реакцията на членовете на секционни комисии, които скандираха "Мафия" и Не сме кучета!", след като бяха оставени на студено и гладни заради лошата организация. Стигна се дори до случаи с припаднали хора.

"Разбираме и че опонентите ни не могат да преживеят изборната загуба. Категорично обаче не приемаме обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. Напротив - още с откриването на изборния ден, представителите на останалите извън ГЕРБ партии в

СИК, по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес – не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение. В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", посочват още от ГЕРБ.

От ОИК-София обаче признаха, че са допуснати грешки в поне 80% от изборните протоколи.

В официално съобщение от ГЕРБ потвърдиха още информацията в медии, че двама техни депутати наистина са били в ОИК, въпреки че според Изборния кодекс достъп имат само застъпници и наблюдатели. Станислав Иванов и Иван Божилов обаче били там "не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ", за което имали пълномощни.

От БСП, които вече предупредиха, че е възможно касиране на изборите, дадоха специална пресконференция по темата.

"Ще има искания за касиране на изборите на много места в страната, защото има основание за това. Напълно възможно е такива искания да има не само за местния, но и за президентския вот", заяви депутатът Антон Кутев.

На въпрос дали БСП ще оспори вота той отговори, че това трябва да бъде доста добре обосновано.

Трябва да видим как ще мине вторият тур, добави той.

"Има множество нарушения, които биха довели до атакуване на изборните резултати. Може би нормални и честни избори има само в представите на ГЕРБ. Няма политическа сила, която е участвала в изборите и да не констатира пълния изборен хаос, управленската немощ на ГЕРБ да организира избори, хаоса при определянето на изборните резултати, онова което, се случи в редица ОИК и продължава и в момента в зала „Универсиада”, заяви Младен Червеняков.

„Имаме безпрецедентно решение на ЦИК за дописване на Избирателния кодекс - вчера вечерта ЦИК реши, че изборите ще продължат до 20.00 часа или до 21.00 часа. Практически в над 50% от секциите изборите са продължили до 22.00 - 22.30 часа в нарушение на всякакви разпоредби, даже и на ЦИК”, каза още Червеняков.

От БСП изтъкнаха констатацията на института „Отворено общество”, че в 44 секции в София са регистрирани нарушения и на много места би следвало изборите да бъдат касирани.

"Огромно напрежение има в ОИК. 100% от протоколите на СИК са сгрешени в София. Отваряни са чувалите, изсипвани са бюлетините и са броени гласовете в ОИК на много места в страната. ЦИК отново се проявил като нормотворец и взе решение, с което санира действията на ОИК- София за преброяване отново на бюлетините в чувалите. При преброяването са открити множество грешки, допуснати при гласуването", каза още социалистът.

По думите му в редица секции имало грешки при раздаването на бюлетините, неточности в бюлетините, пропускане на цели партии, дублиране на имена.

Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, който загуби още на първи тур от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, директно призова за касиране на изборите. "Аз съм убеден, че този хаос беше създаден умишлено и съзнателно с една едничка цел - да открадне гласовете на вас, хората", заяви той в обръщение към столичани.

ЦИК сутринта взе решение, с което прие някои организационно-технически разрешения на въпроси по повод сигналите с приемане на протоколите в ОИК-София, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Резултатът е, че работата по приемане на секционните протоколи в ОИК-София върви много по-бързо. До този момент голяма част от протоколите са приети и ако се върви с това темпо до 17.00-18.00 часа биха били приети всички секционни протоколи на територията на Столична община, добави тя.

Едно от решенията на ЦИК, публикувано на сайта на комисията, е членовете на СИК от Столична община да бъдат обезщетени с допълнително възнаграждение от по 60 лева. Стотици членове на избирателни комисии чакат все още пред зала "Универсиада", където се намира ОИК, за да предадат списъци и бюлетини.

Към 18 часа от ОИК - София съобщиха, че остават да бъдат обработени 140 от общо 1454 секции. По думите на секретаря на ОИК Диана Тонова процесът върви нормално като продължават проблемите с отстраняването на технически грешки в подаваните протоколи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Iliev

    0 1 Отговор
    Пишете вярни неща, но грешно поднесени - а от там хората се бъркат и ги разбират грешно....
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    to BSP kato gubiat vse niakoi im e kriv.ne se vidiat che s toia Kalfin i s toia zastariavasht debel aktior ot Na vseki kilometar sami si go zabivat v g...
  • 4 niki

    0 0 Отговор
    тия от ГЕРБ едни избори не могат да направят а искат да управляват България