915 0

Със скандал започна работата на депутатите

Венцислав Михайлов

Със скандал започна днешното заседание на парламента. То се наложи, след като миналия петък ГЕРБ и Патриотичния фронт провалиха насроченото за тогава заседание.

Дебатите започнаха остро, след като изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов провокираха обвинения от опозицията, че нарушава Изборния кодекс.

Той бе провокиран от Ангел Найденов от БСП, който заяви, че решението за дългата ваканция е „нагъл опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от парламентарната трибуна, а решението е един прецедент в демократичната история на България”. Той предложи почивката да бъде отменена, защото е провокирала "ирония, възражения и негативизъм към целия парламент, а не само към тези, които го подкрепиха", предаде БНР.

„Политическа партия ГЕРБ е единствената, която прави реални срещи с избиратели. Вие просто се чудите как да се скриете в парламента и смятате, че пак ще има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски. Когато вие използвате парламента за политически изказвания и да го превръщате в цирк, ние просто не желаем да участваме в тези дебати”, репликира Цветан Цветанов.

Депутатите събраха кворум и провеждат извънредното заседание, на което ще бъдат обсъдени спешните промени в Изборния кодекс. То обаче започна с бурни спорове.

Дневният ред, предложен от ГЕРБ, включва като първа точка предложението за отмяна или съкращаване на парламентарната ваканция от 12-и октомври до 9-и ноември, както и разглеждане на проекторешение за анкетна комисия за проверка на всички факти проекта за АЕЦ "Белене".

В изказване в подкрепа на отмяна на ваканцията лидерът на ДПС Мустафа Карайдарайъ заяви, че естественото място на политическите дебати е в пленарната зала.

Заседанието на парламента започна в 12 часа с регистрацията на 150 депутата. В крайна сметка ваканцията бе отменена с 177 гласа "за" и 10 "въздържал се".

Предвижда се депутатите да обсъдят създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене". В програмата са още ратифициране на Договор за залог върху трежъри сметката между Република България, второ гласуване на промени в Закона за военната полиция, Проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга страна.

Предстои депутатите да обсъдят и проекти за решения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, както и първо четене на промени в Изборния кодекс.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай