3 389 13

Петър Димитров вече с обвинение за АЕЦ Белене

СГП обвини бившият министър на икономиката и енергетиката в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Софийска градска прокуратура (СГП) обвини бившият министър на икономиката и енергетиката – Петър Димитров, в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Наказателната му отговорност е ангажирана затова, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „Рамков договор“ за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България“.

На 28 ноември 2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор“ за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК ЕАД е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Разследването по делото продължава.

Факти.бг припомня, че бившият енергиен министър се яви тази сутрин в столичното следствие. На влизане той отговори на въпроса защо е привикан с думите, че е дошъл, за да участва в предизборната кампания.

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро.

Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с „Атомстройекспорт“. С него основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ „Белене“, е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“. Става дума за корпус, парогенератори и друга техника, съхранявана на площадката на ядрения остров.

Енергийни експерти твърдят, че техниката първоначално е била оценена на 295 млн. евро, а след това цената се е сринала до малко под 165 млн. евро. Допълнително страната ни се е задължила да поеме и всички разходи за транспортни такси и мита, включително на руска земя.

Вчера беше оповестено, че енергийният министър от кабинета „Станишев” Петър Димитров ще бъде освободен от Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 11:48  19.10.16
  Това са мошенници,умишлено ощетили държавата.Тяхното място е затвора,както и изземане на имуществото им.Ако сега държавата не е категорична и строга,то никога няма да се отървем от мошеници и корупници.

  Коментиран от #2

 • Той
  Отговор
  2 12:17  19.10.16

  До коментар #1 от "Диди":

  корупници??? Моме тази дума от кое село я изкопа?
 • Диди
  Отговор
  3 12:55  19.10.16
  Имам градина със райграс и зеленчуци,когато съм във Варна копая,прав си.
 • Любопитния
  Отговор
  4 13:28  19.10.16
  А Бокича що ги награди с топли държавни места, като взе властта? Май се бяха спазарили, а сега им дърпа килимчето - както ще направи и с РъБовете, когато му дойде времето. Така постъпва с всичките си партньори, справка Миро - ирландската мръвка.

 • тошибиян
  Отговор
  5 13:29  19.10.16
  КЪДЕ ВИДЕХТЕ ДЪРЖАВА?
 • onq s konq
  Отговор
  6 13:32  19.10.16
  Спомням си една фраза от някакъв амер екшън как двама полицаи се търсеха по радиостанцията и тя беше "Корупче-1" търси "Корупче-2".И тва беше в Чикаго,не на село:)
 • Ник
  Отговор
  7 14:04  19.10.16
  - Разиграват сценки за пред публиката! Абсолютно нищо няма да се случи. - Мярка за не отклонение ПОДПИСКА и не упражнил достатъчен контрол ... Така както няма да се случи нищо и с Борисов и Теменужка Петкава, когато паднат от Власт. Без значение, кой как се определя - син, зелен, червен и т.н. едни и същи хора си разиграват коня както си и сакт. НЯМА ДА ИМА НАКАЗАНИЕ - НЯМА ДА ИМА САНКЦИИ -Ако толкова се мразеха, много отдавна Борисов щеше да ги е отстранил от работа и Р.Овч. и Петър Димитров и Милко Ковачев и да не ги изброявам всичките. Те всичките в едно с Борисов играят в един отбор! Само Вальо Топлото ще лежи ефективно
 • гост
  Отговор
  8 14:46  19.10.16
  То и кандидат-президентите доскоро ги разследваха, но преди изборите си ги оправдаха. Това се прави, за да се покаже, че уж нещо работи, а после по старо му. Винаги е било така, ще кажат, ето ние се опитахме, но съда преценил, че не бил виновен или че няма достатъчно доказателства. Така се изчиства проблем сегашно време в политиката, не като се мълчи и се потайват. А Белене е нанесло щети за много милиарди, не за милиони, за които никой няма да отговаря.
 • antiputin
  Отговор
  9 14:50  19.10.16
  Да го осъдят и да го пратят в "истинското" Белене и да му спукат червения г.з от е*ане...
 • Момент моля
  Отговор
  10 14:50  19.10.16
  А бе, само аз ли виждам съшита с изгнили конци предизборна шумотевица@ Не бързайте толкова. Т дали наистина е виновен Димитров и въобще има ли някакво престъпление, тепърва ще се изкажат и съдии, нали? Ами ако са били оставени тези инсталации да изгният окончателно до днес, по-на далавера ли е щяла да бъде държавата? Те винаги тези, които не правят нищо излизат сухи, ама в крайна сметка и не вършат нищо!
 • Българин
  Отговор
  11 14:51  19.10.16
  И като излезе да плати на държавата 77 милиона евро!
 • Иван
  Отговор
  12 14:56  19.10.16
  Този човек ми е преподавал мениджмънт и лекциите му бяха сред най-интересните в университета и го харесвах като преподавател. Не разбирам за какво му беше да се набутва при БСП в политиката в един момент. Отникъде чевк не можеше да предположи, че той ще е с леви възгледи, просто според мен кариеризма го подведе. Не вярвам да е виновен просто е правил каквото са му казали, а и самото му поставяне тогава за министър според мен си е чиста проба парашутизъм и го ползваха за бушон а той не се е усетил явно.
 • Бидона
  Отговор
  13 17:18  19.10.16
  Ми ако помотат делото още малко и Всевишния, ще си го прибере ненаказан.Вижте го на колко години е.

Напиши коментар:


Публикувай