1 371 1

Трайчо Трайков: България е в Европа

Когато има напрежение в Черноморския регион, не трябва да си заравяме главата, призова кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков

Трайчо Трайков: България е в Европа
Венцислав Михайлов

България не е между Русия и Европа, между Русия и Турция – България е Европа. Когато има напрежение в Черноморския регион, не трябва да си заравяме главата, заяви кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Кой е по-достоен да стане президент – в телевизионен дебат това демонстрираха двама от общо 21 кандидати за български държавен глава. Сили пред българските граждани премериха кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков и кандидатът на АБВ Ивайло Калфин.

Русия предложи „Турски поток” – уникално неизгодна сделка, само за да може Путин да покаже на „лошия” Запад, че има съюзници. Транзитен газопровод за Европа „Турски поток” няма да има, можем да го запишем, сигурен беше Трайков.

Трайчо Трайков нападна кандидата на АБВ Ивайло Калфин за т.нар. Голям енергиен шлем. Началникът ви подписа споразумение в пиано бара, каза той, визирайки договорката за „Южен поток”. Щяхме да плащаме глоби заради нарушение на европейското законодателство и да не печелим от транзит, счита Трайчо Трайков.

Правомощията на държавния глава сега са напълно достатъчни, ако се използват изцяло. Президентът не си е ползвал законодателната инициатива досега – ако съм президент, бих предложил преструктуриране на ВСС, отвърна Трайчо Трайков. Той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.

Категорично скандалът „Яневагейт” трябва да е тема на държавните институции, в случая прокуратурата и да има разследване. Нещо не е наред с прокуратурата – смятам, че реформата в съдебната система трябва да засегне държавното обвинение. Главният прокурор не се отчита пред никого, изтъкна Трайков. Калфин го подкрепи за реформата, като обаче посочи, че колкото и да се променят законите, резултатите от работата на прокуратурата не се виждат. Г-н Калфин е експерт, но нека си спомни, че АБВ внесе орязванията в съдебната реформа, които я опраскаха в полза на Цацаров, отвърна Трайков.

Той попита Калфин Крим на коя държава е. Кандидатът на АБВ така и не призна, че полуостровът е на Украйна и е анексиран в противовес на действащ договор. Първият въпрос на Калфин пък беше какво ще направи Трайков по отношение на правителството и по-точно на Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Николай Ненчев, ако стане президент. Това зависи от Бойко Борисов, беше отговорът на Трайков, за когото най-важното е да спечели изборите. Вторият въпрос беше какво трябва да направи България на Балканите. България трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски настроен политически елит – очевидно комунистите и Държавна сигурност се провалиха, отбеляза Трайчо Трайков, визирайки и Георги Първанов като президент на България за два мандата.

Мен ме освободиха заради изнудване на Русия, вас ви освободиха като част от изнудването на Русия, изтъкна Трайчо Трайков.

Никога не съм бил член на политическа партия, подкрепян съм от широка част от гражданското общество, изтъкна Трайков. Той отказа „да се обяснява” за Реформаторския блок.

За бежанците Трайчо Трайков изведе друг аспект – защо позволяваме каналджийската мафия да работи? Ще се фокусирам в тази насока, бежанската криза не е само външнополитически проблем, а за политическа воля за справяне с проблема.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • физ
    Отговор
    1 12:04  19.10.16
    Трайчооо, ще станеш президент, когато си видиш ушите без огледало. Отивай на плажа в ОАЕ, това го можеш

Напиши коментар:


Публикувай