757 0

Правната комисия реши: Отпада лимитът за 35 секции за страните от ЕС

Квадратчето "не подкрепям никого" само при мажоритарен вот

Калина Петрова

На заседание, което приключи току-що, правната комисия в Парламента прие на първо четене законопроекта, предложен от Димитър Делчев, Найден Зеленогорски и депутатите от „Движение България на гражданите” и Борислав Великов от БНД (Реформаторски блок), за изменение в Изборния кодекс, според който отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това ограничение вече няма да се прилага за страните от ЕС, където ще могат да се откриват по-голям брой секции, според броя на постъпилите заявления. Това съобщи Димитър Делчев от ДБГ в РБ, член на правната комисия в парламента, веднага след заседанието.

Той посочи, че внасянето на предложението, което днес се прие, е следствие от информацията на ЦИК, че подадените заявления в страните от ЕС на български граждани, желаещи да гласуват, са значително повече от броя на допустимите по закон секции – до 35. Делчев подчерта, че с днешното решение в правната комисия на Парламента се поправя дефект в изборното законодателство, който можеше да ощети на тези избори още желаещите да гласуват българи в чужбина.

Той добави, че депутатите от РБ са подкрепили и законопроекта на управляващата коалиция, според който т.нар. квадратче в бюлетината с „не подкрепям никого” ще се отчита при резултатите от гласуването само за мажоритарните избори – за президент и за кметове. Така при изчисляването на прага за влизане в Народното събрание гласовете „не подкрепям никого” няма да се отчитат и няма да се стига до изкуствено завишаване на бариерата от 4 % на 7-8 %, обясни приетите промени Димитър Делчев от РБ, като изрази задоволство, че те са в съответствие с очакванията на обществото и сънародниците ни зад граница.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай