1 394 2

Екстрадираните в Турция са искали убежище у нас, твърдят техни близки

Скандалът с турските опозиционери, които България върна на Ердоган, се разраства

Екстрадираните в Турция са искали убежище у нас, твърдят техни близки
Анжелина Димитрова

Скандалът с турските опозиционери, които България върна на Ердоган, се разраства.

Свидетелски разкази, за Нова телевизия, опровергават версията на българските власти, че турците не са искали убежище у нас. От момента на предаването им информация за седмината няма.

След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 5 часа сутринта в събота. 

„Брат ми, ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, разказва близък на един от екстрадираните.

„Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че  те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, обясни мъжът.

През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си.  От тях става ясно, че от 23:30 часа в петък до 5 часа сутринта в събота те са били в Любимец.

„Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор”, обясни близкият на един от екстрадираните.

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си.

„Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. От 5:30 часа сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него – защо е задържан, дали е задържан”.

Никой от близките не знае, какво ще се случи със задържаните. Нито кога.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 20:35  19.10.16
  ЖАЛКО Е НАШИТЕ БАЙ- БАЙОВЕ ДА СЕ Г.ЗЯТ НА РЕДЖО, А ТОЙ ДА ИМ ОБЯСНЯВА КАК ЩЕ ГРАБНЕ ВАРНА И КЪРДЖАЛИ ДО ЯКОРУДА. ТОВА Е ПОЗОР ЗА ТИКВИТЕ И НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!
 • ААА
  Отговор
  2 21:06  19.10.16
  Вече са ги направили на моряшка фланелка.

Напиши коментар:


Публикувай