1 452 18

Зелените с поредните измислици за Банско

Стефанаки Йоанис

След добрия летен сезон в Банско и прогнозите за поредна успешна зима, подготовката в курорта върви с бързи темпове. Това не се харесва на зелените НПО и както всяка година няколко екооорганизации започват негативни кампании срещу зимната столица на Балканите, съобщиха пред „Труд“ жители на общината.

Този път измислиците са на сайта на българския клон на швейцарската офшорка WWF.

С поредица фотоси, публикувани там, се прави опит да се тиражира манипулацията, че в ски зона Банско се сече нерегламентирано и се подготвя отклонение на коритото на река Глазне, за да се пълни някакъв несъществуващ в района язовир.

Истината е далеч по-различна – по предписание на дирекцията на Национален парк „Пирин“ се извършват укрепителни работи на ски пътя, където има ерозия. Трябва да се приложат стандартните превантивни мерки -поставяне на дървени подпорни стени и укрепващи мрежи, както и разчистване на дървета, предизвикващи опасност от свлачище. Всичко това се извършва от по предварително изготвен проект, който е съгласуван детайлно и са получени разрешения от МОСВ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко (гост)
  Отговор
  1 09:40  20.10.16
  С наближаване на сезона, започва и плюенето по зелените. Обаче тази зима на Католев ще му се наложи сам да джафка, щото приятеля му Митко Цонев вече не е сред живите.

  Иначе обясненитето „разчистваме дървета, които могат да предизвикат свалчище” звучи толкова ъпсурдно, че или е някаква журналистическа изцепка, или директора на Нац. Парк Пирин в тъп гербаджия, дето си мисли че и другите са тъпи като него.
 • гост (гост)
  Отговор
  2 10:07  20.10.16
  Факти с поредното измислено заглавие.
  Да цитираш "Труд" е гаранция за невярна информация
 • емил (гост)
  Отговор
  3 10:07  20.10.16
  Продажни еколози!
  Вижте Италия и Австрия, работещи модели с хиляди километри писти и работа за хиляди местни хора. Но не при нас няма как да стане.....

  Коментиран от #5

 • Иво (гост)
  Отговор
  4 10:08  20.10.16
  Как не ви е срам, бе! Да говорите за починал човек така!
  Зелените нека си лаят, то остана ли някой да им се връзва?
 • кроко (гост)
  Отговор
  5 10:47  20.10.16

  До коментар #3 от "емил":

  Ти пък ходил ли си въобще в Австрия и Италия? Ходил ли си в Алпите - да си видял там някъде селяния като в Банско? Така наблъскани хотели по къра? Толкова ли не разбирате че разни алчни селяни и софийски тарикати искат да имат все повече гости по хотелите и да строят все повече хотели по нивите! Сега леглата са повече, от колкото възможностите на пистите и айде да разщим пистите! Утре като посторим още хотели и пак ще има „айде да разширим пистите!” и до кога така? Това е алчност - всяко място си има нянакъв капацитет. Ако искаш да не го преселваш с евтини туристи, тогава го правиш качествено и с по-високи цени. Иначе става същата работа като на Равда - там пак алчни селяни са застроили до безкрай нивите, инфраструктура 0 и няма как хотелите да не са евтини джмелове.

  И тези приказки за работата за местните важат само когато е малък семеен бизнес, не когато стане мегакурорт с мегахотели.
 • Гошо (гост)
  Отговор
  6 10:54  20.10.16
  На Банско е страхотно квото и да говорят тези уж еколози. Правят се на много загрижени, а само за пари мислят. Изложиха се със Светльо Витков, а с плюенето по Банско продължават да се излагат. Те май друго не умеят
 • емил (гост)
  Отговор
  7 11:06  20.10.16
  Кроко ти си много далече от истината и най вероятно си се качвал на ски преди около 40 години, когато си бил на 7.
  Съжалявам не ми се спори с теб.
 • Юли (гост)
  Отговор
  8 13:09  20.10.16
  До кроко:

  Нещо не си много добре, човек. Така ли се говори за починал човек, че и неграмотно пишеш..а и тъпотии пишеш
 • Ми гост (гост)
  Отговор
  9 13:36  20.10.16
  Аз не разбрах сега тази препечатка от Труд личен коментар от автора ли е... В нормалната журналистика информират обществеността по неутрален начин - примерно "WWF публикува мнение/сигнал/каквото-там-ще, а от ръководството/концесионера/който-там-бае-Банско коментират... " От там нататък кой крив, кой прав, си има институции да се сезират и да решават. А ей такива дебелашки писарщини са с дъх на краен журналистически непрофесионализъм.

  Коментиран от #15

 • иичк (гост)
  Отговор
  10 14:30  20.10.16
  "офшорка WWF"
  Опа, по-полечка с подбора на думи!
 • Делчо (гост)
  Отговор
  11 17:54  20.10.16
  зелените са едно лъжци, които се издържат докато манипулират общественото мнение, а всички знаем че Банско им е любимата тема, защото някой им плаща да плюят по няй-хубавия ни курорт
 • кроко (гост)
  Отговор
  12 18:41  20.10.16
  Имам един сериозен въпрос към всички, дето искате в Банско да се строи: никога ли не сте били на нашето черноморие и толкова ли сте тъпи, че не разбирате какво ще стане с това увеличаване на лифтовете и пистите? Да не сте някви диви балкански селяни, дето никога не са ходили по-далече от областния град? И толкова ли няма други курорти и писти за развиване в България, та от години ревете за Банско?
 • Ясен (гост)
  Отговор
  13 19:25  20.10.16
  Зелени смешници, пак искат да изкарат пари на чужд гръб, то така половин държава живее обаче, та какво ли се учудвам, че и те в кюпа.
 • Пламен (гост)
  Отговор
  14 19:50  20.10.16
  Продажна сган, това са нашите т. нар. еколози.
 • Добро (гост)
  Отговор
  15 20:24  20.10.16

  До коментар #9 от "Ми гост":

  Според инфорамцията от МОСВ не става дума за ново строителство, а за укрепителни дейности на вече съществуващ път заради опасни за хората ерозирали земни откоси по пътя. Направени са проверки на място и не са открити нарушения. Така че, според мен е редно от WWF да публикуват ново адекватно съобщение на своята страница и да престанат да манипулират мнението на хората, ако изобщо е останал някой, който да вярва на техните провокации.
 • Исмаил (гост)
  Отговор
  16 20:58  20.10.16
  Всяка година се играе един и същи цирк от зелените. На техните основни спонсори от Швейцария не се харесва да съществуват малко ски курорти в другите страни, защото така туристите отиват там, а не в скъпите швейцарски курорти. За това и наливат пари на Зелените, които уж под претекст, че опазват природата, блокират всякаква дейност свързана със зимния ни туризъм. Само се замислете, колко активни са били Зелените по отношение на бетонните хотели изляти на първа линия на плажовете и колко срещу зимния туризъм. Фактите говорят сами за себе си.
 • Иван (гост)
  Отговор
  17 23:41  20.10.16
  Заглавието не е точно! Трябва да бъде: Зелените и кръга "Капитал" с поредните лъжи за Банско!
 • Мартин (гост)
  Отговор
  18 00:00  21.10.16
  Просто не е истина как пасмина престъпници като Зелените саботират всичко хубаво в страната! Банско бе домакин на две Световни купи по ски, предстои и още една купа през следващата година, което е световно признание, а те не се спират с провокациите!

Напиши коментар:


Публикувай