706 1

Комисия ще проверява случая с "Мини Бобов дол"

Анжелина Димитрова

Временна анкетна комисия в парламента ще проверява данни, факти и обстоятелства около концесията за добив на въглища от бобовдолската мина "Бабино" от 2005 г. до септември 2016 г. решиха депутатите.

Председател на комисията ще бъде Делян Добрев (ГЕРБ), а негови заместници - Жельо Бойчев (БСП) и Николай Александров ("Атака").

Комисията ще се състои от 20 депутати от всички групи, определени на пропорционален принцип.

Първоначално се предвиждаше комисията да работи половин година, но в залата беше гласувано редакционно предложение на БСП за три месеца.

Факти.бг припомня, че преди дни от ГЕРБ заявиха, че само от прехвърлянето на концесията са спечелени 35 млн. лв., като намекнаха, че към това е съпричастен Румен Овчаров, който беше министър на енергетиката през 2005 г., а негов заместник бе сегашният председател на БСП Корнелия Нинова.

"Дали е наем или концесия, няма значение, важното е, че 35 млн. евро са отишли в нечии ръце, без държавата по никакъв начин да бъде облагодетелствана от това", каза по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. "Не можем сега да кажем хайде да оставим миналото настрана, за АЕЦ "Белене" 3 млрд. настрана, 35 млн. евро за мини "Бобов дол" настрана, няма как", заяви той.

Жельо Бойчев отговори на управляващите, че от БСП искат всички факти, данни и обстоятелства относно този случай да се сложат на масата и да излязат наяве. По думите му през последните дни има лека спекулация, без да се разглежда целият случай, като в интерес на българските граждани е да излезе истината.

В пленарната зала заместник-председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов коментира концесионния договор:

„Как държавни предприятия са минавали в частни ръце, и по какъв начин едно частно лице, възползвайки се от държавен капитал, се облагодетелстват с 35 милиона евро. Тези пари можеха да отидат в държавата.“

Друга временна комисия ще проверява съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата и господстващо положение на пазара от 2008-а и 2016 година. Искането отново е на партия ГЕРБ.

От БСП призоваха комисията да обмисли законодателни промени, които да гарантират по-високи приходи от акциз, без да се налага промяна на цената на горивата. Реформаторите настояха комисията да отговори кои са собствениците на данъчните складове.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Панчо
    Отговор
    1 18:13  20.10.16
    На тия паразити Лапачи им дай повод да лапат и точат пари? Три месеца, по 20 човека да лапат комисионни като участници в комисия по 5000 на месец официално да боднат за участие ето 100 000 на месец. По три месеца прави минимум една фрегата стара но в пълен ред. да ви и Мадъра на всичкиите лапачи честно! Вот ли? И да тичате пред картечни редове ви е малко от 70 години насам на власт! Ала то и картечници няма от вас. И пари за ковчези не ни оставихте...

Напиши коментар:


Публикувай