844 1

ЦИК увеличи броя на секциите в чужбина

Димитрина Ковачева

Централната избирателна комисия увеличи броя на секциите в чужбина - те вече са 307. Две допълнителни ще има в посолството ни в Берлин, в консулството в Мюнхен ще са общо 3, във Франкфурт - 2, в посолството в Мадрид - 2 и също 2 в мисията ни във Виена. Очаква се, след като парламентът приеме последните поправки за броя секции в чужбина, във Великобритания да се разкрият още около 16 - обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БНР.

Във Великобритания, режимът е уведомителен. Няма практика да се дава разрешение от страна на Обединеното кралство, като институция, така че няма никакъв проблем да разкрием толкова секции, колкото предвижда българското законодателство и колкото искат българските граждани.

ЦИК ще направи всичко необходимо да се съобрази с предстоящия ремонт на Изборния кодекс, категоричен бе говорителят Александър Андреев:

ЦИК ще направи всичко, съобразно промените, които бъдат въведени, ако такива бъдат приети, за да може нормално да се проведе изборният процес, както на 6-и, така и ако има евентуален нов избор. По отношение на практиките в изборния процес, становище, изразявано многократно от Венецианската комисия, е, че не е добре шест месеца преди изборите да се променят правилата, по които се провеждат изборите, които са насрочени, коментира Александър Андреев.

Все още няма яснота колко допълнителни средства ще се поискат на базата на допълнителните разходи.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХаХо
    Отговор
    1 20:12  20.10.16
    Предпочети обикновения идиот пред партийните измамници - https://s26.postimg.org/zevuco71l/mtishina.jpg

Напиши коментар:


Публикувай