1 649 15

Борисов иска писменни гаранции за визите за Канада

Борисов иска писменни гаранции за визите за Канада
Димитрина Ковачева

„Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение!?”. Така министър-председателят Бойко Борисов аргументира българската позиция да блокира подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) без необратими гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани.

„Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна”, каза премиерът преди заседанието на Европейския съвет, на което темата ще бъде обсъждана.

В отговор на журналистически въпроси той коментира и кандидатпрезидентската кампания в България. Относно изказаната днес подкрепа от лидера на партия ДОСТ Лютви Местан за Цецка Цачева, Борисов подчерта, че тя не е търсена и искана, и предположи, че се дължи на добрата работа в парламента, където двамата са дългогодишни народни представители.

Позицията на ДПС да подкрепи Пламен Орешарски за кандидат-президент премиерът определи като честна, „защото става ясно, че са го подкрепяли и като премиер”. Борисов посочи, че през мандата си БСП са ръкопляскали на Орешарски, ставали са му на крака в залата на Народното събрание, но са го изоставили, докато ДПС последователно стои зад него.

По повод кандидата на БСП премиерът припомни мнението си, изразено още в самото начало на предизборната кампания, че всяка партия трябва да издигне свой кандидат, да застане зад него и да се определи с него. „Сериозните партии го направиха, с изключение на БСП. Те отидоха в армията, АБВ даже им посочи кого и си взеха един човек, казвайки си, че по презумпция военните са обичани от народа, защото всеки военен защитава националната сигурност на България. Те реално нямат кандидат. Излезе така, че БСП от своите редици нямат честен и почтен човек“, каза Бойко Борисов.

 

Белгия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • фффффффф
  Отговор
  1 19:28  20.10.16
  аз па оскам некой да го утрепе мутрата, ма още нема никой
 • Картър
  Отговор
  2 19:34  20.10.16
  Глупостта на премиера ме довежда до пълно отчаяние по отношение на оцеляването на народа и държавата. ЯСНО МИ Е, ЧЕ ИСКА ДА НИ ИЗГОНИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ДА ПРЕДАДЕ ОПРАЗНЕНАТА ТЕРИТОРИЯ НА ЕРДУГАН.

  Коментиран от #3, #4

 • сдфгх
  Отговор
  3 19:39  20.10.16

  До коментар #2 от "Картър":

  Ти само му прочети другите гениалности от днес само, ако не си, и ще се хванеш за главата...
 • Иван
  Отговор
  4 19:51  20.10.16

  До коментар #2 от "Картър":

  Ей, жив ше го одерете тоя Бойко ей..... ха ха ха

  Коментиран от #6


 • 5 20:19  20.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ттттт
  Отговор
  6 20:21  20.10.16

  До коментар #4 от "Иван":

  хили си се, ама ако съдбата ми предостави случай не само ще го одера, ми ще го разфасовам , и ще дам порциите на помиярите и не се майтапя хич
 • Ник
  Отговор
  7 20:21  20.10.16
  Чак съм изненадан, че стигаме до там да коментираме подобно действие. Всеки път си казвам, че този и партията му не може да са толкова прости и те всеки път ме оправдават! Как можа това да стигне до там да управлява държавата? - Бога ми не мога да го проумея!

  Коментиран от #8

 • ттттт
  Отговор
  8 20:24  20.10.16

  До коментар #7 от "Ник":

  Проста е - другите си го избраха. А когат вече и те не стигаха, си се избра, и отново, и отново

  Коментиран от #11

 • кроко
  Отговор
  9 20:59  20.10.16
  Визите ясно защо, но що не каже тъпата тиква колко пари по банковата сметка ще иска за да парафира споразумението за търговия!

  Коментиран от #10

 • Лъвчу
  Отговор
  10 21:45  20.10.16

  До коментар #9 от "кроко":

  Наборе, пак си забравил некои хапчета да глътнеш.... ха ха ха
 • Ник
  Отговор
  11 22:03  20.10.16

  До коментар #8 от "ттттт":

  А бе то взех и аз да си мисля че се самоизбира. Не беше много отдавна когато откриха едни бюлетини... Но така или иначе трагедията е пълна! Преди около година ЕС задейства клауза според която, ако ако Канада не премахне визовият режим за България, Румъния и не помня още коя държава в рамките на 2 години, ще има реципрочна мярка. Преди около 2 седмици Канада потвърди, че най- късно до май месец на 2018 визите за всички Българи ще отпаднат! - Тога "какви на мака си гаранции търсиш" при вече решен проблем? Второ заради едни визи може ли да прецакаш не само крехката ни икономика а и цялата държава? - Оказва се може! Щом Винету решава, всичко е възможно! Как вземаш решение за нещо без анализ и предварителна подготовка? Това може да го направи само Докторанта по маркучи от Банкя! как допуснахме идиоти да ни управляват? - Не мога да се побера в кожата си!

  Коментиран от #12, #13

 • ттттт
  Отговор
  12 22:54  20.10.16

  До коментар #11 от "Ник":

  И аз, и то от отдавна, но има една много приказка много на място: С простотията не можеш да се бориш. Тва е. Какво може да се направи? Простите си заслужават всичко, защото самите те са си виновни.
 • Крилья Советов
  Отговор
  13 00:02  21.10.16

  До коментар #11 от "Ник":

  Проблемът не е решен изобщо, защото да обещава всеки може! Мога ли да ти обещая 1,000 лв. минимално в България от лятото на 2019? Мога! Длъжен ли съм да го изпълня? Не! Задължението е от морален характер, не от законов и всеки може да се позове на грешни прогнози и разчети или на променени времена. Дори и в момента САЩ и Канада са задължени по силата на действащите споразумения с ЕС да отменят визовия режим с България и Румъния, но ЕС е съставен от държави, които не желаят да развалят собствения си комфорт с добрите си отношения с тези северноамерикански страни и не гласуват за въвеждането на реципрочни мерки, а по договорите за ЕС са задължени да го направят. Какво променя това? Инвестициите на Канада в българската икономика са мизерни и клонящи към 0. Нищо не губим и нищо не печелим. Единственото развитие би било само Канада да стане привлекателно място за установяване за български граждани, при това броят ще е сравнително нисък, защото популярните дестинации са САЩ, Юнайтед Кингдъм и Германия.
 • onq s konq
  Отговор
  14 00:14  21.10.16
  Не бъдете тъпи неблагодарници,защото това за Канада се прави точно за вас!И вместо да се пънете с непосилни опити да гътате ГЕРБ и ББ,събирате бохчата и право в Канада.А от там САЩ са на "една ръка разстояние"-няма визи,няма митница,няма и реална граница!А схемата е простичка-към обед ходиш и просиш в Щатите,след обед се връщаш в Канада да се разпишеш за "социала" като безработен,ВЕЧЕР РАЗПУСКАШ:)
 • Крилья Советов
  Отговор
  15 00:18  21.10.16
  И именно такъв е принципът да ги принудим, защото ако споразумението за безмитна търговия пропадне заради Полша, България и Румъния, Канада няма да получи безмитен и евтин изнс за цяла Европа, включително големите европейски икономики, каквато е канадската цел. Не може да принудиш някого щом нямаш с какво.

Напиши коментар:


Публикувай