1 596 1

Празник на бозата в Радомир

Венцислав Михайлов

Радомир ще стане домакин на първия по рода си Празник на бозата у нас. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 век.

Радомир ще стане домакин на първия у нас празник на бозата. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19 в. Пренесли го албанци, които по това време се заселили там.

Началото на празника ще бъде дадено в 10 часа в Стойовата къща. Радомирци и гостите на града ще могат да се разходят по стария пазар, да се поспрат да побъбрят или да си купят стока, както някога  и да се отбият на кафе и сладко в емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез, където някога се продавала характерната боза.

По-късно радомирци откраднали занаята от албанските си съседи и сами тръгнали по цяла България, за да продават вкусната напитка. Из цялата страна се знаело, че на радомирци едната ръка е по-дъга от другата от носенето на тежките гюмове. През 30-те години на ХХ век се пуснал слух, че от Радомир до София ще се изгражда бозопровод.

Това не станало, но и до днес радомирската боза се слави из цяла България, а производството на боза продължава да бъде поминък за местните хора. На Празника на бозата мнозина от тях ще покажат продукцията си. Ще гостуват производители на боза от албанския град Елбасан.

Организатор на Празника на бозата е Община Радомир.

България


Още по темата

 • Как да си направим боза...

  Как да си направим боза...

  Необходими съставки: ЗА ЗАКВАСКАТА вода - 1 ч.ч. захар - 1 ч.л. брашно - 2 с.л. от просо ЗА БОЗАТА брашно - 2 ч.ч. от просо, но ...
  22.10.2016
  8 020
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ognyanz
  Отговор
  1 12:52  22.10.16
  Да пием по една боза - какво друго ни остава

Напиши коментар:


Публикувай