Необходими съставки:
ЗА ЗАКВАСКАТА
вода - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.л.
брашно - 2 с.л. от просо
ЗА БОЗАТА
брашно - 2 ч.ч. от просо, но може и обикновено
вода - 5 л хладка
кафява захар - 2 ч.ч.
Разбъркайте водата, захарта и брашното от просо за закваската и така приготвената смес оставете да престои 1-2 дена, за да ферментира, съветва сайтът Готвач.
Брашно от просо сипете в сух тиган и го запечете, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.
Прехвърлете го след това в голяма тенджера и оставете да се охлади. Долейте водата и разбивайте с миксер непрекъснато, за да не се получат бучки и да е по-лесно смесването.
Прибавете захарта и прехвърлете тенджерата на котлона да заври. Варете за около 6-7 минути и бъркайте непрекъснато. След това свалете от котлона и оставете да изстине.
Добавете ферментиралата закваска и оставете съда на на топло място за 2-3 дена, за да може отново да ферментира.
Готовата домашна боза разсипете в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник. С 1 ч.ч. от тази боза може да си приготвите отново тази чудна напитка, като я използвате за закваска.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 като гост
14:48 22.10.2016
2 15551
защото се произвежда с подсладители.По принцип винаги избягвам стоки произведени в РБ.
Коментиран от #7
14:53 22.10.2016
3 Рlovdiv
Коментиран от #4
16:31 22.10.2016
4 домашна боза
До коментар #3 от "Рlovdiv":
Подкрепям! Българското производство е с много ниско качество!19:54 22.10.2016
5 чиче
20:50 22.10.2016
6 БАЙ ГАН4О
21:28 22.10.2016
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Ракиши
14:17 23.10.2016
9 по темата
14:36 23.10.2016
10 Този коментар е премахнат от модератор.