919 3

Втори ден задръствания на Дунав мост

Втори ден задръствания на Дунав мост
Стефанаки Йоанис

За втори пореден ден, входът към моста и съответно границата ни с Румъния при Русе и Гюргево отново бяха затворени, предупреждава БНТ. По предварителна информация бариерите ще останат пуснати поне до 12 часа след обяд. Причината е измерване на якостта на пътя по съоръжението, което се прави след ремонт в румънската му част. Заявката за изпитанията на моста е подадена от румънската фирма за три поредни дни, включително днес и утре.

Налага се на пътя да бъдат поставени датчици и по него да преминават тежки камиони, за да се проследи дали качествено е изпълнен ремонта, дали има вибрации и дали той ще устои на натоварването от стотиците ТИР-ове и автомобили, които ежедневно преминават от тук.

Информацията, че мостът ще бъде затворен в три поредни дни за по 6 часа беше разпространена от агенция „Пътна инфраструктура" още в началото на седмицата. В момента опашката е само от чакащи ТИР-ове, коли няма за сега, но се очаква да се повтори сценария от вчера, когато в колоните се подредиха десетки коли и камиони. Причината - шофьорите не са разбрали навреме, че трябва да сменят курса и да преминат в Румъния през някои от другите ни гранични пунктове. В този капан попаднаха предимно чужденци. Потърпевши станаха и много русенци и хора от региона, които за по-голямо удобство ползват възможно най-близките летища, тези в Букурещ.

В петък камионите се подредиха на 6 километрова опашка, а колите образуваха колона от 1 километър. Подобна е била ситуацията и в Гюргево. След като движението беше пуснати, за да се облекчи трафикът, обработката на документите ставаше на всички 4 гишета, като с предимство бяха леките коли.

За да не се стига до инциденти, районът тук се охранява от полицията, създадена е и организация - ТИР-овете да изчакват на пътя към съседния град Мартен, а колите по вътрешния за града булевард „България".

Ремонтът на моста започна в началото на юни 2015-та година и трябваше да приключи през март тази година, но беше спрян заради лошото време през зимата. Работата беше възобновена преди 8 месеца. През това време пътят на моста в румънската му част беше преасфалтиран, бяха ремонтирани и подменени металните плочи на съоръжението, мантинелите, осветлението. През цялото време движението се регулира и превозните средства преминаваха само в едното платно, затова трябваше да се изчакват. Това беше причината в определени моменти в Русе да се образуват опашки от камиони.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • яасш
  Отговор
  1 12:39  22.10.16
  ще види като свърши ремонта с какво ще се оправдавате за опашките
 • Popv
  Отговор
  2 12:53  22.10.16
  Ремонта е само в Румънската страна. България прилича на държава от 5 свят. Хората си тестват моста, като всяка бяла държава. Летищуто в Букурещ се изпалзва от цяла северна и североизточна България, дори и от района на Бургас, защото държавата се управлява от ненормален пожарникар, който мисли само за родното си село.
 • Администраторите са мъртви души
  Отговор
  3 14:36  22.10.16
  За кой ли път броя до 3, очи отварям и пак вуни ли вуни! Въпроса е организационен - да се доведе до знанието на любимите избиратели достъпно, своевременно и гарантирано, същността на проблема и алтернативите. Адмистрасията обаче щом никой не я бута, тя не се и клати! Овча маса! А щом сме овце, изхода е клане и Мин. На транспорта и местната Русенска управа със това добре се справя. ДА ГЛАСУВАМЕ за нашите КАСАПИ! Бе..е..е..

Напиши коментар:


Публикувай