1 016 2

ЦИК с решение за бюлетините

Стефанаки Йоанис

В деня на изборите - 6-и ноември, както и при евентуален втори тур, всички устройства за наблюдение и запис, които са в помещенията за гласуване, ще бъдат изключени от 7.00 часа сутринта до края на гласуването, но не по-късно от 21.00 часа, реши Централната избирателна комисия /ЦИК/. Обективите на камерите ще бъдат закрити, контролът дали има работещи камери в помещенията ще се осъществява от Районните избирателни комисии. ЦИК реши и как ще се сгъват бюлетините при двата вота.

Бюлетината за националния референдум трябва да се сгъва на две и да се поставят в непрозрачния плик още преди напускане на кабинката за гласуване. След това пликът трябва да се пусне в кутията, както и да се постави подпис в избирателния списък за референдума.

При това гласуване върху бюлетината и плика не се поставят печати на Секционната избирателна комисия. Бюлетината за президентския вот ще се къса от кочана пред избирателя, ще се показва, че е празна, после ще се поставя първия печат на гърба, след това ще се сгъва първо на две, така че номерът в долния десен ъгъл да остане видим, после по същия начин ще се сгъва още на две. На гласуващите ще бъде обяснено, че след като отбележат избора си, трябва да сгънат бюлетината по същия начин. Указаният начин на сгъване е препоръчителен и е с цел запазване тайната на вота, гласи решението на ЦИК. Вторият задължителен печат ще се поставя от член на СИК преди бюлетината да бъде пусната в урната и след като бъде откъснат номерът в долния десен ъгъл. После гласоподавателят ще получи бюлетината си и ще я пусне в урната, след което се подписва в избирателния списък и напуска помещението.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 21:34  22.10.16
  А защо не упоменават, кога председателя на ИК ще подправи протокола и ще се разпише вместо комисията? Знаели от предишни избори? Добре, вече съм напълно спокоен и убеден, че няма да отида да гласувам, защото механизмът не бе променен, нито бе въведено паралелно изброяване и не искам да участвам в поредния цирк Буш. Пфу!
 • протестиращ
  Отговор
  2 19:10  23.10.16
  дОКАТО НА цВЕТАНОВ ХОРАТА КОИТО СА НАЧЕЛО НА ПОДСЛУШВАНЕТО СА НА ХОД НЕ СЛУЧАЙНО кИТОВ БЕ ОСНОВНИЯ ЗАПОДОЗРЯН ЗА ПОДСЛУШВАНЕТО В ПРЕДИМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И СЕГА ОТНОВО ЩЕ Е НА ХОД.

Напиши коментар:


Публикувай