1 384 5

Съвети за пестене на ток

Венцислав Михайлов

Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред най-актуалните.

Отоплителните тела да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите да е съобразена с размера на помещението.

През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия. Чрез леко намаляване на температурата в някои от стаите също можете да пестите енергия. Намаление от 1°C осигурява до 6% спестена енергия. Имайте предвид, че различните помещения имат нужда от различна температура.

Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

Препоръчителната стайна температура е следната: във всекидневната - средно около 20°C, в спалнята 16-17°C е достатъчна за здравословен сън, в детската стая - около 20°C, в банята - 22°C, в кухнята - 18°C, тъй като при готвене също се отделя топлина.

Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си. Нагласете температурата на 15 °C, когато ще отсъствате до 2 дни, и на 12 °C при по-дълго отсъствие или настройте термостатните вентили на функцията за защита от замръзване.

Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре.

Според статистически данни използваното количество електроенергия в домакинството се разпределя по следния начин: за отопление - 31%, охлаждане - 12%, затопляне на водата - 12%, осветление - 11%, компютри и друга електроника - 9%, други домакински уреди - 9%, хладилници и фризери - 8%, други - 8%.

България


Още по темата

 • 220 хиляди си плащат тока онлайн

  220 хиляди си плащат тока онлайн

  Над 220 хил. битови клиенти на ЧЕЗ са избрали да платят безкасово сметките си за ток от началото на годината до края на октомври. Те използват за ...
  21.11.2016
  662
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 01:24  23.10.16
  Икономията е майка на мизерията
 • ШМИЦ
  Отговор
  2 01:35  23.10.16
  Бъъъррррр какъв е тоя студ в спалнята 16 градуса бе ,ще разболеете хората направо с такава температура ...Така наречената оптимална стайна температура за НОРМАЛНО живеене е около 21-22 градуса ! Всичко под 18 градуса надолу си е геноцид студ и мизерия ! Диапазона на един климатик за отопление е от минимум 18 градуса до 27-28 а вие казвате 16.Значи ако ви слушам ще требе да го изключа изцяло.И от кога бойлера гори ток колкото осветлението ми което е ЛЕД ?В кой век живеете - статията е неточна !!!!
 • Герберасите на власта
  Отговор
  3 04:15  23.10.16
  Промиват ни мозъците че сме европейци ,а ни карат да "зъзнем " През зимата ,то е ясно че икономисва ме ток но не се казва като настинем колко ще отидат за лекарства,иначе казано : ако бутате вашата кола две пресечки ще спестите от гориво,ако си купите продукт с палмово масло (то не че други има) ще спестите 50 ст . Ако зимата не се изръсите за яке ,а си купите елек пак спестявате ,самоче си хабите нервите и здравето ,а от тези неща не се пести.
 • Идея
  Отговор
  4 09:47  23.10.16
  Най-добрия начин за пестене е да избием продажната шайка, която ни управлява! Тогава, няма да ни се налага да пестим.
 • Иван
  Отговор
  5 10:14  23.10.16
  Съвета е само един!.... Не включвайте! На тъмно и на стуедено и... нема да платите..... ха ха ха..... Иначе казано .. Ако няма консумация - няма сметка!... Ясно се изразявам нале?....

Напиши коментар:


Публикувай