1 027 0

„Чешмите-традиции в Ардино“ предизвика огромен интерес в Кърджали

Гюнер ШЮКРИ

„Чешмите-традиции в Ардино“ предизвика огромен интерес в Кърджали
Стефанаки Йоанис

Любителската фото-изложба „Чешмите-традиции в Ардино“ на фоторептера Гюнер Мюмюн предизвика огромен интерес сред участниците в трета работна среща „Изкуство, култура, език и неправителствени организации”. Форумът се проведе в Кърджали под егидата на председателя на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк. Девизът на срещата бе „Ако един народ е оставен без изкуство, това означава, че една от вените на живота му е откъсната” (Мустафа Кемал Ататюрк).

Във фотоизложбата са представени над 60 чешми от различни населени места на територията на община Ардино.

„Стара е традицията местните хора в Ардинскода изграждат красиви каменни и мраморни чешми на планинските изворчета в памет на починал, за здраве, за спомен на някого или за някакво събитие. Добрият човек иска да остави нещо на поколенията. Всеки пътник може да поспре, да отпочине, да поеме глътка чист въздух, да се освежи с вода от Родопите”, заяви Гюнер Мюмюн. Той подчерта, че всяка чешма си има своя история. Може да ги видите край пътя, на полянката, дори и в най-недостъпните места в планината. Край чешмите се правят беседки, барбекюта, детски площадки и традицията продължава да живее.

„Чудесна идея и професионална реализация на Гюнер. За пръв път виждам изложба от чешми. Впечатлена съм много и поздравявам автора. Чешмите са културата на мюсюлманите. Всички те са изградени с много обич, като една къща, където човек може да пие вода, да си отдъхне и почине. Хората, които са ги построили са вложили в тях красотата на душата и сърцето си, тъгата и скръбта за поминал човек”, сподели Мине Адалъ Радойкова, редактор новини на турски език в Българската национална телевизия. Тя поздрави ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, че подкрепя традициите, бита и културата на местните хора.

България

Напиши коментар:


Публикувай