1 058 1

Обществените съвети могат да контролират безплатните закуски в училищата

Обществените съвети могат да контролират безплатните закуски в училищата
Калина Петрова

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен". Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът.

Според нея родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Меглена Кунева. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата. Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс "Усмихни се с мен".

Здравословното хранене в училищата е мой приоритет, допълни министър Кунева. С него се цели осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Безплатните закуски за децата от І до ІV клас често се дискутират в българското общество. Те се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.

Кунева обясни ролята на обществените съвети към училищата. Те могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и за размера на капиталовите им разходи. Съветите одобряват стратегиите за развитие на детските градини и училищата и приемат ежегодния отчет на диреторите за изпълнението им. Те участват в работата на педагогическите съвети по теми като ранно напускане на училище, уязвими групи и избор на ученически униформи. Новият орган може да предлага идеи за подобряване на качеството на образованието, да съгласува учебните планове, както и избора на учебници. Представител на родителите ще участва в атестирането на директорите, при провеждането на конкурсите за тях, както и при създаването и приемането на етичния кодекс за училищната общност. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана както от бащи и майки на деца в съответните градини и училища, така и от професионално признати личности в различни сфери на обществения живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от областните управители по предложение на работодателските организации.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бате Любо
    Отговор
    1 16:21  24.10.16
    Държавата се е разкрачила отвсякъде .... А гледайте колко дебили са се събрали и с какви глупости се занимават..

Напиши коментар:


Публикувай