Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 19:08 1 534 7

Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”

  • делян добрев-
  • теменужка петкова-
  • намеси-
  • белене

Енергийният министър защити депутата от ГЕРБ

Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене” - 1

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод снетия депутатски имунитет на Делян Добрев и обвинението в умишлена безстопанственост. По времето му не са били извършвани плащания към „Уорли Парсънс“, посочи тя.

С уточнението, че няма да прави изводи и оценки Теменужка Петкова заяви, че представя документи и факти.

„През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни тя.

"След решение на Министерски съвет се спира проектът АЕЦ „Белене“. „Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Петкова.

Факти.бг припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, съобщиха от прокуратурата.

Делян Добрев пък подаде отказа си от депутатски имунитет и отрече всякаква вина. Той посочи, че се надява са бъдат открити истинските виновници за „далаверата на хилядолетието „Белене“. "Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда. За далаверата на хилядолетието "Белене" се надявам да бъдат намерени истинските виновници, защото искам да припомня, че далаверата "Белене" беше спряна с мой подпис под доклад на Министерски съвет само няколко дни след като станах министър", коментира той.

"На 28-и март 2012 година Министерски съвет взема решение за прекратяване на проекта, а на следващия ден парламентът приема това решение. След това решение е следвало министърът да организира така изпълнението на това решение на Министерски съвет, че да се прекратят всякакви договори и да спрат плащанията във връзка с изпълнението на този вече прекратен проект", каза Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

По думите й държавната политика в областта на енергетиката се осъществява и контролира от съответния министър. "Към него са били отправени изрични запитвания от НЕК, тоест самият министър е бил абсолютно убеден и информиран, че продължават плащанията по вече прекратен проект", заяви още тя.

Добрев се очаква да стане четвъртият обвиняем за "Белене". Преди седмица, заради продажбата на старото оборудване, бяха подведени под отговорност двама бивши шефове на НЕК и енергийният министър от кабинета "Станишев" - Петър Димитров. От прокуратурата коментираха, че ще има още обвинени длъжностни лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Любо

    0 0 Отговор
    Ох милите ТЕ....Всичките сте една света вода ненапита...
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Герп имат толкова много калинки и само една теменужка...
    Днес чух нещо интересно, някакъв си подал оставката като директор, но като управител на ЕООД- то не я приел.)
    Явно живеем в паралелни вселени с герберастията.
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Тази Госпожа също е за затвора за действията и като представител на Държавната Финансова Инспекция от кабинета Борисов 1. Има достатъчно факти и писмени и видеофайлове, които доказват некомпетентността и целенасочените и действия за развоя на делото за АЕЦ Белене! Тя е иманно онази, която обясняваше че на арбитража Руснаците ще загубят защото нямало договор!
  • 4 непознат

    0 0 Отговор
    Мамче не ми разправяй глупости.Всички крадете като разпрани,ако бяхте на запад щехте всички да имате дрехи на черти.
  • 5 Велко

    0 0 Отговор
    Всички сте замесени в разгрома на България . За такива като вас Левски е казал -Смърт,смърт,смърт...
  • 6 поредните далавери

    0 0 Отговор
    Сега Бате и Мама ще го защитят и няма да му направят НИЩО, както обикновено!
    Ще си ги изхарчи 4 милиона със здраве! Ей тоя Дилянчо и той удари кьоравото, ей тъй са прай! :)

    ЗА ТАКИВА ХОРА, ХОРА НА ХОРАТА СЪД НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Айде сега отидете да гласувате за рИфиренДУма на Слвка, депутатите да ходят с колело и да избираме не врат ами шия.
  • 7 поредните далавери

    0 0 Отговор
    Най смешен ми е Цацата, как все аха да ги хване, без малко да ги обвини и точно да ги осъди И, накрая ги пускат по живо по здраво, напълно оправдани по всички точки....., все така се получава. :))))))
    Няма такава държава, просто това не е държава!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове