908 0

Фирма обещавала на мигрантите в Харманли, че ще ги отведе до Събрия?

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Анжелина Димитрова

Мълва, че фирма, базирана в София осигурява безпроблемен достъп на мигрантите, които битуват у нас към Сърбия, от където  имат лесен достъп към другите Западноевропейски държави, явно стои в основата на напрежението от тази сутрин в Харманли, съобщи haskovo.net. Около 8.30 часа мигрантите въстанаха.

Шумът тръгнал първо от банята в една от сградите. Една от първоначалните версии беше, че напрежението е заради това кой първи да се възползва от топлата вода. После обаче между 600 и 1000 души, според различните свидетелства, се отправилии към изхода на Регистрационно-приемателния център в южния град и стигнали до портата на центъра. „Чухме, че има фирма, която ще ни отведе до Сърбия. От там искаме да стигнем до Германия. Става студено и нямаме време да стоим повече в България“, разказаха някои от чужденците, които имат право да излизат от лагера за разходка или за пазар.

Много от тях обясняват, че са недоволни от условията в лагера. „ Много са проблемите, не е един. Няма достатъчно лекари в лагера, а от лекарската помощ се ползват с предимство сирийците. Храната също е недостатъчна. В другите държави, където съм бил по лагери- Иран и Турция поне храната е на ниво.“, казва 24-годишният Кудратуа Манга, който е от Афганистан. Той е в Харманлийския бежански център от 17 дни. Обяснява, че в лагера тук получават за закуска само сок,  основната им храна през деня е предимно с пилешко. Запитан обаче за менюто в другите бежански лагери, където е бил, той посочи също, ча са им давали пилешко и ориз.

Заради ситуацията сутринта край бежанския център днес беше струпан огромен ешалон от полицаи от няколко РПУ-та в Хасково, гранични полицаи и жандарми, бяха доведени и няколко полицейски кучета.

В лагера пристигна  шефът на ОД на МВР-Хасково Ангел Цанков, по обяд дойде и областният управител на Хасково Станислав Дечев, който заедно с временно изпълняващият длъжността директор на РПЦ-Харманли Димитър Захариев започнаха преговори с битуващите чужденци.

Въпреки огромното струпване на униформени, обитателите в Харманлийския лагер признаха, че върху никой от излезлите на бунт не е имало насилие.

По-късно през деня стана ясно, че преговорите от страна на чужденците са водени от контактьори, излъчени по петима от всяка от трите основни етнически групи в лагера-сирийци, иракчани и афганистанци. Те са изложили исканията за получаване на статути веднага, което обаче няма как да се случи при положение, че лагерът в Харманли в момента работи на пълния си капацитет и в него пребиваващите са около 3200 души. Освен това, има законови срокове за проверка и получаване на статут, било то бежански или хуманитарен, обясни врид. директорът на центъра Димитър Захариев.

„Основната цел на разговорите с тях бе да осигурим спокойствие в лагера, и най-вече да гарантираме сигурността на жителите на Харманли“, заяви Областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че основен приоритет за държавната власт е сигурността на българските граждани. Днес и занапред, всички държавни институции ще действат в тази посока", увери той. "За пореден път на чужденците бе напомнено за задълженията им да спазват законите на България- страната, на чиято територия се намират те в момента“, категоричен бе Станислав Дечев.

Кметът на Харманли Мария Киркова, която също участва в преговорите пък категорично посочи, че е в лагера, за да защити правата на съгражданите си. Тя коментира, че хората искат хигиената в бежанския център да е на ниво, и посочи, че харманлийци се опасяват от плъзването на зарази.

Въпреки овладяването на ситуацията от сутринта, шефът на ОД на МВР-Хасково Ангел Цанков посочи, че засилените мерки за сигурност около Бежанския лагер в Харманли остават. Там ще има струпване на полиция докато е необходимо заради заплахите на пребиваващите в лагера за нови протести.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай