1 469 0

Славчо Велков: Събитията в Мосул и Алепо са ключови за бъдещето на региона

Атаките срещу двата града могат да доведат до вълна от стотици хиляди бежанци

Анжелина Димитрова

Събитията в момента с иракския град Мосул  и сирийския Алепо са ключове за бъдещето на региона. Това заяви експертът по Близкия Изток Славчо Велков в студиото на bTV. Той коментира, че нападенията и битката за отвоюването им от „Ислямска държава” могат да отключат нова мигрантска вълна от стотици хиляди души.

За Мосул се счита, че освобождаването на града ще бъда победа над ислямистите. В два от възможните сценарии Мосул може да бъде освободен с насилие и последваща вълна бегълци или с решение без насилие, даващо възможност ИД да се изтегли. „Жителите на Мосул обаче нямат желание да бъдат освободени. Те са сунити и не признават шиитското правителство в Багдад и се ужасяват, че може да влязат шиитските милиции и да настане клане”, уточни Велков.

В Алепо пък има блокирани около 250 хил. души, които нямаха възможност да се изтеглят от града по време на последното примирие. „След последното примирие се вижда, че руската армия ще води битката до последно”, посочи още експертът.Напиши коментар:


Публикувай