943 1

Борим кризата за инженери с кадри от Тунис

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Родните строители борят кризата за инженери с кадри от Тунис. Тази година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас, съобщава в. "Монитор". „Заради кризата за инженери и квалифициран технически персонал от години внасяме кадри от чужбина. Досега разчитахме главно на тези от Турция, Русия, Украйна и Сърбия”, обясни експертът по подбор на персонал Николай Христов. От началото на годината до септември Агенцията по заетостта (АЗ) е издала разрешение за работа на 517 служители от 47 страни извън ЕС. Това означава, че всеки месец фирмите у нас наемат по 57 чужденци.

Перални от България в най-голямата кибератака на света

Български IP адреси са участвали в най-мащабното престъпление в света - DDoS атака, засегнала над 60% от сайтовете в интернет, научи “24 часа” от антимафиоти. Ударът започна в петък около 23 ч българско време, продължи над 2 часа и спря страници като Twitter, Рaypal, eВay, BBC, Spotify, Netflix и редица други. Нетрадиционното е, че атаката не бе насочена срещу конкретен сайт, а срещу фирмата Dyn - най-големия доставчик на DNS услуги - Domain Name System. Системата дава имена на домейните и разпределя база от данни за компютри, услуги или други ресурси. Така, вместо да въвежда IP адрес (комбинация от цифри), за да отвори Twitter например, човек пише домейна му - twitter.com. Именно това е причината атаката да е толкова мащабна - хакерите са ударили не даден сайт, а цялата фирма и така са блокирали всички сайтове, които тя администрира. Те са около 60% от всички страници в мрежата.

Шизофреникът: Предпочитам да съм в затвора вместо в лудницата

„Ако не мога да си отида вкъщи предпочитам да съм в затвора вместо в психиатрична клиника.“ Това заяви пред Софийския градски съд 36-годишният Владимир Пенев, пише в. "Труд". След спор дали да бъде пратен за изследвания в лудницата към затвора в Ловеч или в клиниката в Курило магистратите решиха засега да остане в ареста. Мъжът се прочу като Касапина от ул. „Владайска“, след като в петък нападна с нож Благой Ангелов. (35 г.) само на 100 м от сградата на СДВР. С три рани в гърдите пострадалият бе откаран във ВМА. Както писа „Труд“, самият Благой и други хора от квартала с дни подавали жалби срещу Владимир, но от полицията отказвали да го задържат, тъй като бил невменяем.

Аптекари ще могат да променят лекарствата на доктора

Магистър-фармацевтите ще могат да извършват генерично заместване на лекарско предписание, предвижда чл. 221, ал. 1 на проекта за изменение на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Това означава, че аптекарят може да даде на пациент лекарство с друго търговско име, но задължително със същото активно вещество. Предвидено е наредба да уточни новите правила. Вестник "Дума" припомня, че отдавна лекарите са против такова заменяне и предупреждават, че ако пациентът получи непредвидени странични реакции, отговорността би трябвало да е на аптекаря, а не на лекаря. Т.нар. генерично заместване се прави и сега, но не е разписано в закон.  

Плащаме авансов данък по желание

Авансов данък по желание плащат през четвъртото тримесечие хората, които работят на граждански договор, получават хонорари или наеми от фирми, съобщи "Стандарт". Гражданите могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което от октомври до декември им изплаща доходи от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници, че желаят да им бъде удържан авансов данък. От НАП обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание от страна на гражданите, фирмите и самоосигуряващите се лица – платци на тези доходи по закон не трябва да удържат авансово данък за доходите, изплатени през четвъртото тримесечие на годината. Така хората могат да изберат дали авансово да им удържат дължимия данък, или да имат повече пари за Коледа, но след това до 30 април 2017 г. сами да платят голяма сума данъци накуп. 

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бъчварова
    Отговор
    1 10:17  25.10.16
    Как ве, ше ги интегрираме нашите афганистанци и след 2 години ше имаме инджинери!

Напиши коментар:


Публикувай