1 177 1

Атанас Тасев: Проектът "Белене" е школа и катарзис

Стефанаки Йоанис

Проектът "Белене" е школа, катарзис. Основният проблем покрай него е геополитиката. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. На наша територия се сблъскаха интересите на САЩ и Русия и след като избрахме да следваме пътя на евроатлантическите ценности, надделя мнението на нашия нов "голям брат". А и в новите условия нямаме опит, добави той. По думите му строителството на "Белене" може да бъде продължено, друг вариант пред страната ни е да се продаде оборудването и трети вариант - да се прехвърли готовият реактор като седми в АЕЦ "Козлодуй".

Трябва да минимизираме загубите, подчерта Тасев. Енергийният експерт и бивш директор на Националната електрическа компания Георги Миков заяви, че НЕК не е била подготвена за задачата с проекта "Белене". Бяха необходими много финансови и човешки ресурси, които не бяха обезпечени. Но най-голямата пречка за мен е липсата на интерес от партньор на НЕК. Само от руската страна беше заявен такъв, но декларативно, посочи Миков. Според него не би трябвало да тръгва по пътя сама да финансира изграждането на "Белене". Проектът е скъп за България, а и пазарът в момента не дава индикации за възвращаемост на инвестицията.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Професор
    Отговор
    1 15:55  25.10.16
    Нени трябва белене ,който твърди обратното значи не ги разбира тези неща или има умисъл . Един професор обясни и каза че целта не оправдава средствата .вече условията не сабили по старому . Съхранението на отпадъчния материал оставал в бъгария .

Напиши коментар:


Публикувай