1 903 0

Димитровден е!

Не забравяйте да поздравите своите близки, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и които днес празнуват своя имен ден

Анжелина Димитрова

На 26 октомври честваме св. велкикомъченик Димитрий Солунски наричан Мироточиви, заради благовонното миро, което изтича от светите му мощи, съобщиха от св. Синод.

Той бил родом от Солун, а баща му бил управител на града. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост и като такъв получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал, защото бил християнин.

На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Умрял мъченически прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а св. Димитър се почита като покровител на гр. Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Почитта към великомъченик Димитрий Солунски се разпространила по целия Балкански полуостров и особено на Света Гора (Атон), където се съхраняват частици от неговите мощи. 

В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България.

Така започнала историята на Второто българско царство. Светията – мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични св. Литургии.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

И не забравяйте да поздравите своите близки, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и които днес празнуват своя имен ден.

България


Напиши коментар:


Публикувай