1 197 0

Младежи се друсат със спрей за мерак

Афродизиакът "Попърс" се продава легално в сексшоповете

Младежи се друсат със спрей за мерак
Снимка: Марица
Анжелина Димитрова

Еротичен ароматизатор, който легално се продава в секс шоповете, действа като стимулант и причинява еуфория, подобна на тази при употребата на наркотични вещества, пише „Марица“.

Афродизиакът "Попърс" е хит на пазара от няколко години. Рекламира се като безвреден продукт, който отпуска тялото и засилва усещанията и възприятията при любовната игра. Десетките му разновидности се предлагат свободно в търговската мрежа. Активното му вещество се прилага в медицината като съдоразширяващо средство и се използва при болки в сърдечната област. Младежите обаче масово го употребяват като стимулант, вдишвайки директно изпаренията от шишенцето. Така веществото действа като опиат, предизвиква главозамайване и чувство на безтегловност. Тялото реагира с повишаване на температурата, а често се стига до учестен пулс. Това разказа Северина Люцканова, която работи като психолог към Превантивно-информационен център по наркотични вещества.

Всяка година на пазара се появяват над 600 нови наркотични продукта, обясни специалистката. Промяна дори на една молекула на вече познато вещество го превръща в непозната дрога. Това прави трудно залавянето на тези субстанции и вкарването на много от веществата в забранителен списък.  Разликата между добре познатите кокаин, амфетамини, марихуана и синтетичните наркотици е, че още при първото взимане може да се стигне до летален изход. Много често децата, дори при първи опит с дрогата, получават инсулт или се парализират за цял живот.

Здравните  рискове от употребата на  психоактивни вещества коментираха гимназистите от осем пловдивски училища вчера. Те участваха в дискусия на тема  „Отвори очи! Бъди информиран!”. Инициативата е част от общинската политика в областта на наркоманиите. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център в Пловдив.

Пловдив / България

Напиши коментар:


Публикувай