1 119 0

Внимание: Педофили дебнат в интернет

Все по-малки деца са жертви на сексуални посегателства в мрежата, съобщиха от ГДБОП

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

От началото на годината Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е разкрила над 60 случая на педофили в интернет. Това съобщи Явор Колев, директор на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП, по време на форум за сигурността на децата в мрежата "Кой е срещу мен в мрежата".

По думите му, възрастовата граница, в която децата стават обект на сексуални посегателства в интернет пада все повече.

„Заради което е необходимо ежедневна грижа от страна, на първо, място на родителите, също така на училището. Не на последно място полицията, която ежедневно се сблъсква с този тип престъпления и събира доказателства, които впоследствие представя на съда и прокуратурата, така че извършителите на този тип престъпления да получат справедливо възмездие. В петък имахме успешна операция срещу педофил в Кюстендил, който беше влязъл във връзка с няколко деца, момчета, на възраст между 12 и 14 години, представяйки се за момиче на тяхната възраст и съответно ги беше принуждавал да извършват сексуални действия, изготвял беше клипове с такова съдържание и беше разпространявал такива клипове в мрежата, използвайки тези клипове и за изнудване на децата да приобщават други техни приятели, а също така да продължават да изготвят клипове със съдържание, което да задоволява извратените потребности на педофили“, съобщи Колев.

Във форума участваха и кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Фандъкова заяви, че усилията за превенция на онлайн насилието срещу деца нямат цена.

„Необходими са общи усилия за предпазването на децата. Най-добрата превенция е те да бъдат научени сами да се пазят в интернет пространството”, каза Фандъкова.

Според проведена наскоро анкета 10-13-годишни деца имат лични мобилни устройства и 60% от тях имат профили в социалните мрежи.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай