1 203 1

След ремонта пак ремонт

Преглед на печата

След ремонта пак ремонт
Стефанаки Йоанис

24 часа

Депозитите стигнаха 66,38 млрд. лв.

Депозитите в банките бележат нов ръст и в края на септември са стигнали 66,38 млрд. лева, сочат данни на БНБ. За първи път от пет месеца насам фирмените спестявания намаляват, пише в. „24 часа”.

 Те се свили с 245 млн. лв., но за третото тримесечие имат увеличение от 685 млн. лв. - 47% ръст на годишна база. Данните на БНБ показват, че общият размер на фирмените спестявания към края на септември е 18,586 млрд. лв., като годишният темп на увеличение се е забавил от 12,8 на 10,5%.

Труд

Къртят новите тротоари по ремонтираната ул. „Козлодуй“

Новите тротоари по улица „Козлодуй“, където цялостната реконструкция на трасето наскоро приключи, ще бъдат премахнати и ще бъдат заменени от нови. Повторният ремонт на улицата се налага, след като от гражданската организация „Спаси София“ сигнализираха за некачествена работа.

„Качеството и естетиката на обекта са под всякаква критика. Дадени бяха 2,5 млн. лв. за по-малко от 1000 метра и това е недопустимо. По неизвестни причини единият тротоар не е скосен“, възмущават се от организацията.

Стандарт

Кой кого ще финтира

Бойко Борисов хвърли политически пас към почетния председател на ДПС, коментирайки предизборните игри. "Доган прави с българските политици това, което прави Лео Меси в "Барселона". Казано на махленски език, просто ги меша, финтира ги непрекъснато и ги оставя в положение да не знаят какво да правят. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла досега в тая игра", заяви Борисов, след като декларира, че никога няма да управлява заедно с ДПС.

Монитор

500 лв. и електромерът върти когато поискаме

Ловки крадци на ток пестят до 70 на сто от електроенергията с манипулации на електромера. “Обучаването” на обикновен струва около 500 лева, а за трифазен мизата стига 800 лева., показа проверка на „Монитор”. Електротехник от Велико Търново вече е изобретил устройство, направено от обикновени части, каквито могат да се купят от всеки ел. магазин, с което се постига до укриване на две трети от изразходеното електричество. При използването на уреда електронните електромери не се повреждат, нито пък има някакво физическо въздействие върху тях. Действието на уреда е основано на технически недостатъци на новите електромери, които преди години бяха монтирани на мястото на старите механични.

Сега

Смолян и Силистра са първенци по ръст на болничните

Въпреки реформата от 2010 г., с която работодателят плаща първите три дни от болничния, разходите на Националния осигурителен институт за тези обезщетения са се повишили значително от 2010 г. насам. За шест години сумата е скочила с над 100 млн. лв. до 391 млн. лв. само за болничните поради общо заболяване от четвъртия ден нататък. Това е ръст с над 35%. Увеличава се броят на хората, които отсъстват от работа, както и броят на взетите дни. Най-сериозен ръст на хората, ползвали болнични, има в областите Смолян и Силистра въпреки обезлюдяването им и относително високата безработица, показва анализът на осигурителния институт.

Капитал дейли

КФН вдига драстично таксите, без да отчита ефекта върху пазара

Чувствително по-високи такси за всички небанкови финансови институции, които да осигурят независимост, модернизация, увеличение на щата и по-високи заплати в Комисията за финансов надзор (КФН). Това е равносметката от предложения от регулатора за обществено обсъждане законопроект, който тотално променя начина му на финансиране. Вместо досегашната система, при която КФН разчиташе на относително ниски такси, събрани глоби и трансфер от централния бюджет, сега се планира приходите на институцията да идват изцяло от такси - постъпленията от наложените санкции ще отиват в бюджета и ще се осигури финансова самостоятелност.

Дума

ГЕРБ да отговарят за превръщането ни в енергийно зависима държава

Провалът с "Белене" и всички последствия са резултат от управленската немощ на ГЕРБ, категоричен е депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Той поясни, че ГЕРБ се провалиха в управлението на стратегически енергийни проекти и водят България към енергийна зависимост. "Сега цитират фактури, договори, протоколи, стигнаха и до деловодителките, за да хвърлят политическата си вина върху друг. Аз също мога да цитирам протоколи на БЕХ от началото на 2013 г., в които се разрешават плащания, макар и предоговорени. С документи обаче се занимават съответните органи, да ги оставим да си свършат работата", категоричен е депутатът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • УжасТ Баце
    Отговор
    1 08:48  26.10.16
    Ееее, така е! Когато се асфалтира и стане равно и хубаво е време да се изреже асфалта, за да се сменят тръбите, после се асфалтира и пак се реже, за да се сменят кабелите, после се асфалтира и пак се разбива... и т.н.

Напиши коментар:


Публикувай