776 0

Приеха окончателния брой на избирателните секции в чужбина

Налагат се ограничения за страните извън Европейския съюз

Приеха окончателния брой на избирателните секции в чужбина
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Депутатите приеха окончателно изборните секции в страните, извън ЕС, да са до 35 в държава, по време на на второ четене на законопроекта за промени в Избирателния кодекс.

Ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС отпадна. „За“ гласуваха 81 депутати, „против“ – 21, а „въздържали се“ - 9. 

„С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – на хора, които живеят в страната, в страни-членки на ЕС и всички останали”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„На всички ни е ясно, че този текст се прави единствено и само против правата на българските граждани, пребиваващи на територията на Турция. Няма да получите нашата подкрепа”, каза той.

По думите му текстът е явно противоконституционен. Хамид заяви готовността на парламентарната група на ДПС да събере подписи за една бъдеща жалба до Конституционния съд.

Депутатът Филип Попов пък каза, че по никакъв начин от БСП няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите са предложили и попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова пък призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. По думите й тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

Според Димитър Делчев от РБ предложението за отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС е добро и правилно.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай