26 Октомври, 2016 11:29 4 538 6

Патриотите скочиха срещу ромските стипендии

  • ромските-
  • стипендии-
  • патриоти

Според тях това е открита проява на дискриминация по етнически признак

Изказванията на ръководството на Министерството на образованието и науката, предизвикаха оправдано недоволство сред българското общество. Както за всички българи, така и за нас като народни избраници буди недоумение въпросът, защо такива стипендии ще се отпускат само на ромски деца? Това е открита проява на дискриминация по етнически признак. Нима социалното положение на голяма част от децата от „неромски“ произход е много по-добро?Това се казва в позиция на ПГ „Патриотичен фронт“ относно обявения от МОН проект „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“.

Ето и пълният й текст:

„Преди броени дни Министерството на образованието и науката обяви, че учениците от ромски произход ще получават по 30 евро стипендия по проект „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“. Проектът се реализира от МОН чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства съвместно с Ромския образователен фонд.

Месечните стипендии обхващат 700 ромски деца в 9 и 10 клас, с успех над 3.50. От държавния бюджет ще се осигуряват по 12 евро, или 40% от общата сума, а останалите 60% ще се дават от Ромския образователен фонд. Министър Кунева обяви, че за тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за учениците след VIII клас. Според министъра, сумата за ромски деца на практика е по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех.

Изказванията на ръководството на Министерството на образованието и науката, предизвикаха оправдано недоволство сред българското общество. Както за всички българи, така и за нас като народни избраници буди недоумение въпросът, защо такива стипендии ще се отпускат само на ромски деца? Това е открита проява на дискриминация по етнически признак. Нима социалното положение на голяма част от децата от „неромски“ произход е много по-добро?

Какъв ще бъде стимулът за учениците, които постигат високи резултати, участват в олимпиади, в национални и международни състезания, след като „полуграмотността“ ще бъде толерирана от МОН? До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началният курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от „ромската“.

Перифразирайки твърдението на Кунева, че „Добър“ при ромите, не е същото като „Добър“ при другите деца, бихме попитали, дали предвид занижените критерии в училище, днешното 3.50, не отговаря на вчерашното „Слаб“? МОН стимулира финансово деца, повечето от които, дори не могат да си напишат името. Явно, такова е разбирането на г-жа Кунева за интеграцията чрез образование. Тя трябва да става„на две скорости“, т.е. по системата на „двойния стандарт“. Скоро, МОН може да създаде специални изисквания и нови учебни планове, само за тази група ученици.

Важен въпрос е и по какви критерии ще бъдат определени 700-те ученика, ползватели на „ромските“ стипендии. Ще бъдат ли използвани тези средства в името на децата? Съгласни сме с твърдението за сбъркания модел на интеграция. До момента държавата безцелно предоставя средства под формата на социални помощи, обезщетения, решения на ТЕЛК, а детските надбавки отиват за  се използват за нуждите на родителите, а не на децата. Тази политика формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът, нямат нищо общо помежду си. Предложената от Министерството стипендия само затвърждава този модел. Децата от малки ще усвоят горния принцип. Няма как да се съгласим, че стипендиите ще бъдат похарчени за книги, учебници, учебни пособия и ще бъдат от полза за децата. Далеч по-удачен щеше да е варианта при който, с тези пари се поемат конкретни услуги по обучението и социализацията на децата в училище, както и за придобиване на професия и професионална квалификация, което е истинската инвестиция в бъдещето и ще подобри възможностите им за намиране на бъдеща работа.

И не на последно място, сериозно подозрение в искреността на МОН буди въпросът, защо това съобщение идва точно по време на предизборната кампания? Нима, обявяването му след две седмици, щеше да наруши сроковете на изпълнение на плановете на Министерството? Напротив, това е поредната заигравка с ромския вот по време на избори.

Ние от Патриотичния фронт, никога не сме делили учениците по етнически признак. За нас, всички деца, са деца на България. Всички те, трябва да са равнопоставени и критериите за стимулиране за постигнати резултати в училище, трябва да са еднакви за всички. Целта на всеки учител и училище трябва да е, повишаване качеството на образованието, постигане на по-високи резултати от учениците и подготовка на квалифицирани кадри, които утре ще бъдат конкурентни на пазара на труда. Интеграцията в училище трябва да се извършва в условията на приобщаване към ценностите, традициите и достиженията на българската нация, при консолидиращата роля на българският език, както е записано в Закона за предучилищното и училищното образование.

Всичко друго е демагогия и популизъм, които превърнаха интеграцията в мръсна дума и доведоха страната ни до днешната ситуация на тежка демографска и социална криза, на неясни перспективи за бъдещето на българската нация и държава.

Пример за стипендиите произволно избрано училище!

Месечните стипендии са разделени в три категории:

1. За постигнати образователни резултати.

Критерии:

− Отличен успех от 5,50 до 5,79 – стипендия в размер на 25 лв.

− Отличен успех от 5,80 до 5,99 – стипендия в размер на 30 лв.

− Отличен успех 6,00 – стипендия в размер на 40 лв.

2. За  подпомагане  достъпа  до  образование  и  предотвратяване  на  отпадането

(социални стипендии). 

Критерии:

− Средномесечен доход на член от семейството за изминал период ‐ 6 месеца

назад  от  датата  на  подаване  да  е  не  по‐висок  от  минималната  работна

заплата за страната.

− Успех  не по – малък от 4,50 

Стипендията е в размер на 25 лв.

3. За подпомагане на ученици с трайни увреждания 

4. За ученици без родител

С цел стимулиране образователните резултати стипендията по т. 3 и т. 4 ще бъде в

различен размер в зависимост от успеха на ученика:

− Успех от 3,00 до 3,99 – стипендия в размер на 21 лв;

− Успех над 4,00 – стипендия в размер на 25 лв.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мършата

    0 0 Отговор
    Аз, който търся евтина любов на магистралата от представителки на ромски произход ви уверявам, че тези деца може да не са абсолютно росмки
  • 2 шшш

    0 0 Отговор
    Поредно безотговорно,престъпно решение - целта е , да насърчат още повече РАЗМНОЖАВАНЕ сред тези неграмотни и така да затрият България ,което почти постигнали . На управляващите не и трябват умни хора , а електорат на ДПС и Евророма
  • 3 Патриоти а

    0 0 Отговор
    Хах, сетиха се да скочат...Мани

    Коментиран от #4

  • 4 НИКОЛАЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Патриоти а":

    Защо бе сетили се да скочат?Това е от преди 2 дена да не е от години??

    Коментиран от #6

  • 5 mihala

    0 0 Отговор
    Защо са тези стипендии??? Да останат само за деца без родител/и/, а другите на общо основание да се конкурират.Как ще се явят умните и знаещите, и можещите, ако само стимулацията събужда работоспособността им.
  • 6 Патриоти а

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "НИКОЛАЙ":

    Ми, не, не е отпреди два дена. Провери си. Това, че ти си разбрал преди два дена, когато се разсмърдя, си е твой проблем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове