1 145 1

2235 лева месечно за нормален живот

Парите покриват разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка

Анатоли Стайков

Точно 2235 лева са били необходими през септември за нормален живот на четиричленно домакинство  в България (двама възрастни и две деца). Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. 

Парите покриват разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Сметката показва, че средно на човек от четиричленно домакинство са необходими 558,82 лв.

Около 78,5 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек под тези необходими средства за издръжка. Сравнителният анализ за второто тримесечие 2016 г. показва, че 30,5 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.). Това прави близо 2 млн. и 200 хил. българи.

Намалява броят на живеещи под абсолютния праг на бедността (с около 57 хиляди лица), но темпът е бавен затова техният дял се задържа на високи нива, съобщиха от КНСБ. 

Отбелязва се още, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота. 

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността", анализират от КНСБ. 

 

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Буз
    Отговор
    1 15:07  26.10.16
    4-членно семейство да живее нормално с 2200 лева може единствено, ако под думата "нормално" се разбира да не гладуват. За сам човек може да се говори, че с тези пари може да живее нормално, но с доста, доста условности.

Напиши коментар:


Публикувай