1 255 3

Дани Каназирева: Мажоритарният вот е за демокрацията

Дани Каназирева: Мажоритарният вот е за демокрацията
Венцислав Михайлов

Пропорционалната система е борба за жълтите павета, а мажоритарният вот е борба за развитието на регионите. Всяка развита икономика в напредналите държави е икономика на силни региони.

Това заяви в интервю за в. „Марица“ Дани Каназирева. Тя е основател на партия "Съюз за Пловдив". Формацията е регистрирана в ЦИК за участие в информационната кампания за провеждането на националния референдум в подкрепа на мажоритарния вот.

Най-развитите демокрации като САЩ, Франция, Канада, Великобритания, Швейцария избират своите народни представители мажоритарно. Този модел може да бъде приложени у нас, тоест да избираме депутати, както избираме кмет или президент. Истинският мажоритарен вот в развитите демокрации се провежда в два тура.

Гражданите чрез инициативни комитети или партии излъчват двама кандидати, които стигат до балотаж. Страната се разделя на избирателни райони, различни от тези в България. Например ние имаме 240 места в Народното събрание, затова и в страната се сформират 240 избирателни района. Всеки район избира свой депутат. При пропорционален вот, какъвто съществува в България, изборът на народните представители става на базата получени при гласуването проценти. Проблемът е, че листата е наредена от партията и често хората дори не знаят кои са кандидатите, за които гласуват. На практика ние избираме партия, а не хора, които ще ни управляват.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:03  26.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бай Х
  Отговор
  2 16:28  26.10.16

  До коментар #1 от "Стефан Цонев":

  всеки мажоритарно поотделно би се продал съвсем лесно
 • Картър
  Отговор
  3 20:02  26.10.16
  Всеки шест парчета от баницата отиват за Румелия, а само едно за Княжеството... Ама това се прави за да и се изравни стандарта на живот с Турция и по- безпроблемното и анексиране...Това, че в следствие на мизерията в Княжеството не останаха хора, не е проблем, ще бъдат настанени мигранти от братски Афганистан и още по- братска Африка. Толкова по развитието на регионите.

Напиши коментар:


Публикувай