802 0

Промените в Изборния кодекс минаха в пленарна зала

Промените в Изборния кодекс минаха в пленарна зала
Стефанаки Йоанис

Отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в страни от ЕС. Вотът "Не подкрепям никого" ще се отчита при определяне на резултатите на президентски и кметски избори. Това реши парламентът, който прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс.

Ограничението за броя секции се запазва само за страните извън ЕС като САЩ, Канада, Турция.

По тази причина депутатите от ДПС са готови да атакуват текстовете пред Конституционния съд.

Гласуването на изборите за президент, на референдума и за кмет на район "Младост" в София ще се осъществява в една секция, реши още парламентът. Предвижда се секционните избирателни комисии в секции с над 500 избиратели да се състоят от девет члена, които ще получат двойно възнаграждение.

Филип Попов от "БСП лява България" изрази опасения за манипулация на изборния резултат в "Младост". Той посочи, че трите вида избори ще бъдат в една секционна комисия, пред която ще се образува дълга опашка. Според него така се затруднява избирателят.

"Гледате на "Младост" като на Сталинград", репликира го Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След дебат и поименна проверка, поискана от левицата, депутатите одобриха трите вида избори в "Младост" да бъдат в едно помещение.

Военните, граничарите, жандармеристите и служителите на ДАНС и ДАБ, изпратени да охраняват границата, няма да могат да гласуват на президентския вот.

Контингентите ни зад граница също няма да имат право на глас. Мнозинството отхвърли предложението на БСП те да могат да гласуват в секция по избор в населеното място на мисията си.

От БСП определиха решението като скандално, след като управляващите гласуваха за разкриването на секции извън страната, а отказаха право на глас на командированите държавни служители.

Промените в Изборния кодекс влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". В двудневен срок от тази дата ЦИК трябва да определи местата в страните от ЕС, в които ще се образуват избирателни секции, и техния брой.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай