692 0

4% ръст на БВП от еврофондовете

4% ръст на БВП от еврофондовете
Стефанаки Йоанис

Еврофондовете са осигурили четири процента от ръста на брутния вътрешен продукт през 2015 г. Това съобщи пред БНР Витория Алиата ди Вилафранка, която ръководи дирекция в Европейската комисия.

Средно за всички европейски държави през периода 2007 - 2013 година възвръщаемостта на парите от Брюксел е едно към три евро.

Най-много европейски пари в България са инвестирани в екологични и транспортни проекти, обясни Витория Алиата ди Вилафранка. Аз не бях в началото на програмата.

Знам, че е имало проблеми с качеството, но през последните 3-4 години не сме преглеждали проект, за който да можем да кажем, че е с лошо качество За законността, регулациите и корупцията Ние не измерваме корупция, но оценяваме законността и регулаторната рамка. Там се срещнахме с големи трудности.

Сега този аспект има по-малка тежест, първо, защото вече бяха направени финансови корекции, което доведе до промени в системата. Второ, защото хората придобиха повече опит.

Около 40 % от правителствените разходи са свързани с европейското финансиране. В сравнение с Румъния бих казала, че румънското усвояване на европейските средства е по-слабо от българското. Не помня точните числа, но със сигурност е по-ниско..заяви Витория Алиата ди Вилафранка от ЕК.

България

Напиши коментар:


Публикувай