2 030 4

Български студенти теглят по 12 млн. паунда годишно за висше на Острова

Преглед на печата

Български студенти теглят по 12 млн. паунда годишно за висше на Острова
Анжелина Димитрова

Българските студентите, които записват висше във Великобритания, през последните пет години са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си. Това изчисли за „Монитор“ координаторът по проект „Световно образование“ Светлан Данев. Той обясни, че сумите са се увеличили от 2012 година насам, когато годишните такси за следване на Острова скочиха драстично – от 3600 пауда до около 9000 паунда. Близо 90% от записалите се българи на Острова, ползват студентско кредитиране, а страната ни е на челно място в Европа по дял курсисти, които се възползват от заемите, които се отпускат от целеви държавен фонд във Великобритания.

Царят се черкува в 100-годишен храм на Димитровден

С хляб и сол посрещнаха Симеон Сакскобургготски в столичния храм “Св. Рождество Богородично”, пише в. "24 часа". Царят присъства на тържествената света литургия за Димитровден. Той поздрави събралите се миряни и честити имения ден на Димитър Ивановски, член на църковното настоятелство. След службата в двора на черквата бе извършен водосвет за здраве и раздаден курбан. Бившият премиер остана впечатлен от доброто състояние, в което се поддържа храмът, макар да е на повече от 100 години.

МВР и МО гълтат най-много от бюджета

Ръстът на икономиката през 2017 г. ще е 2,5%, минималната работна заплата ще нарасне с 9,5% до 460 лева от 1 януари, а вноската за пенсия в солидарния стълб ще се увеличи с 1 процентен пункт, пише в."Труд". Не се предвижда вземане на нов външен дълг. Това са част от важните параметри, които засягат българите и които са заложени в проектобюджета за догодина, публикуван късно снощи от Министерството на финансите. Според разчетите най-много пари от бюджета – над 2,3 милиарда лева отиват за двете силови ведомства – МВР и Министерството на отбраната. Полицаите получават за заплати със 107 млн. повече от 2016 г., а военните – 77 млн. лв. Увеличение на парите има в голяма част от министерствата.

Честват 120 години български цирк

С грандиозни гала спектакли ще бъде отбелязан впечатляващият 120-годишен юбилей на българското цирково изкуство. В рамките на три дни - 16, 17 и 18 декември, ще има общо пет представления, билети за които вече се продават, пише в. "Дума". Националният цирк "София", чието шапито е разположено на новата площадка в Зона Б-5, ще е домакин на празничните спектакли, които ще се играят под наслов "Пътят продължава". 40 звезди на манежа, наследници на славни български циркови фамилии, както и много чуждестранни гости, ще зарадват публиката със спиращи дъха номера.

Маска на Соилен сред най-интересните находки

Хераклея Синтика е един от най-значимите археологични комплекси в долината на Средна Струма, а най-ранните писмени сведения за района се срещат още в Омировите "Илиада" и "Одисея", книгите на Тукидид и Аристотел, пише в. "Стандарт". Макар историческата информация от античността да е сравнително подробна, един от големите проблеми на съвременната наука е точната локализация на древните полиси. През 1930 година селището се споменава за първи път в публикация, като се основават на сведения от Тит Ливий за нападенията на Филип V Македонски срещу крепостта Петра, обитавана от тракийското племе миди. През 1958 година след изследвания се решава че името на града е Петра. Но едно откритие през 2002 г. променя нещата. В Исторически музей на Петрич е предадена масивна мраморна стрела с надпис на латински език, от който става ясно името на античния град - Хераклея Синтика.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баш батка
  Отговор
  1 10:44  27.10.16
  Жълтини - достъп до подобна информация/стъкмистика няма. Нито вестник Монитор нито Масажор. Простотия до шия.
 • полицай
  Отговор
  2 10:59  27.10.16
  От полицайте - До министърката на МВР, Г-ЖО, не ни стигат парите от заплата и пенсия които взимаме в момента. Затова ни дайте и допълнително по две заплати за да гласуваме за ГЕРБ и нашия вожд Др. Борисов. Не лъжете, че няма пари. Ние Ви обичаме, щото досега никой не ни е давал и заплата и пенсия. Това са около 2,5 до 3000лева на месец. хопа тропа ще играем нии хорце.
 • Факт
  Отговор
  3 11:39  27.10.16
  Само да се задържат на власт дават на тези които ги пазят от любовта на народа, пенсия плюс заплата плюс цял куп социални придобивки, а тези които са ги отгледали и им изкарват приходите в бюджета са оставени да мизерстват и да им плащат осигуровките. Никъде по света униформените не вземат пенсия, когато са на служба, а нашите даже носят и пагони. Тлъстата пенсия на униформените по целия свят в края на кариерата е мотив и стимул за качестввена работа през цялата служба. Но в България качеството на работа няма значение единствено важното е да се купи вота.

  Коментиран от #4

 • Чочо
  Отговор
  4 12:01  27.10.16

  До коментар #3 от "Факт":

  Това за заплатата и пенсията на полицаите ако е вярно то тиквата тотално е истървал нещата. В държави където публичните средтсва са съсредоточени в униформените се стига до преврат (справка Демократична Република Турция).

Напиши коментар:


Публикувай