615 1

Пада ДДС за дарени храни

Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година

Пада ДДС за дарени храни
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Храни, дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да не бъдат облагани с ДДС. Това решиха депутатите окончателно. Условието е храните да се дарят до 30 дни преди изтичането на срока им на годност.

Продуктите трябва да имат маркировка "дарение, не подлежи на продажба". И да не е повече от половин процент от годишния си оборот.

Съгласно приетите промени хранителното банкиране може да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години.

Приетите текстове уреждат и правилата за транспортиране и съхранение на дарените 

Изпълнителният директор на БАБХ може да отказва издаване на разрешение, ако заявителят е предоставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение. Такова разрешение може бъде издадено на лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публична задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени на не по-малко от 20 % от областите в страната.

Целта на поправките е да мотивира големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят, като промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хиляди тона храна, а даренията са средно 270 тона, или по-малко от половин процент от брака. В същото време над милион и половина от българите живеят в бедност.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Тодоров
    Отговор
    1 11:59  27.10.16
    Ами ако е черен хайвер и не е продадено никакво количество ?

Напиши коментар:


Публикувай