1 375 4

ИМП: На втори тур Цачева - Радев се изравняват

Калина Петрова

Национално представително изследване по метода на полустандартизираното face to face интервю.

Период на провеждане на терен: 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител: Социологически екип „Институт за модерна политика“. Възложител – СЕ „ИМП“. Източник на финансиране: собствени средства. Дата на първа публикация – 27.10.2016 г., www.modernpolitics.org.

Доклад на Социологическия екип на ИМП

 

Изборната надпревара става все по-оспорвана. За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Радев и Йотова. При втори тур между тези кандидатски двойки, силите на този етап от кампанията са практически изравнени.

†Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява Красимир Каракачанов от „Обединени патриоти“. Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер.

На фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на Движение 21-НДСВ Татяна Дончева.

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за него да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур.

Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев водят в предизборната надпревара за първия тур на президентските избори. Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за тях (сред всички заявили, че имат намерение да гласуват) е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур.

Кандидатите на БСП Румен Радев и Илияна Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата. Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе обаче разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като „кандидатите на БСП“ – 73,7 %, докато като „независими“ ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Със силна мажоритарна кампания се откроява Ивайло Калфин. В настоящето проучване подкрепа за него заявяват 8,6 % от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват. Това на практика почти го изравнява с доскоро откъсналата се по-напред кандидатска двойка на „Обединени патриоти“ Каракачанов-Нотев, които получават 9,7 %.

Надгражда над потенциала на подкрепящите я партии и Татяна Дончева – делът от респондентите, които заявяват подкрепа за нейната кандидатура е 3,4 %. В рамките на потенциала на твърдите избиратели на Реформаторския блок е регистрираната подкрепа на Трайчо Трайков – 4,9%.

Настоящето проучване е проведено на терен преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Това означава, че регистрираната в проучването първоначална подкрепа за него от 1,8 % ще бъде увеличена отчетливо, което при силна мобилизация на партията би могло да отреди трето или четвърто място на Орешарски в първия тур.

АКО НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ СЕ ЯВЯТ СЛЕДНИТЕ КАНДИДАТИ, ВИЕ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ?

 

Процент

Цецка Цачева

26,6

Румен Радев

21,1

Красимир Каракачанов

9,7

Ивайло Калфин

8,6

Трайчо Трайков

4,9

Татяна Дончева

3,4

Пламен Орешарски /преди подкрепата от ДПС/

1,8

Друг

7,7

Няма да гласувам

16,2

Общо

100,0

Един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

СПОРЕД ВАС, ПОПРЕЧИ ЛИ КАМПАНИЯТА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА НА КАНДИДАТУРАТА НА ИРИНА БОКОВА ЗА ПОСТА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ООН?

 

Процент

Да

42,5

Не

26,2

Не мога да преценя

31,3

Общо

100,0

 

За допълнителни коментари по проучването: д-р Петко Петков, доктор по социология и ръководител на Социологическия екип на ИМП – е-mail: imp@europe.com.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гражданин на България
  Отговор
  1 17:39  27.10.16
  Трябва да се отчете и увеличаването на ромското население в България, в сравнение с преди 5 години. Затова генералът може да разчита на още по-голяма подкрепа и има шансове да спечели. След 5 години вече ромите ще надделеят и кандидатът на БСП може да спечели още на първи тур.
 • Не се поддавам на манипулации
  Отговор
  2 20:50  27.10.16
  Не е така. След 5 години половината пенсионери, които гласуват за БСП няма да ги има. Половината цигани ще са се изнесли в Европа. А БСП ще останат колкото за един партизански отряд.
 • Рангел
  Отговор
  3 23:21  27.10.16
  ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА БЕ ? САМО ИДИОТ МОЖЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ДВЕ...
 • незнайко
  Отговор
  4 10:42  28.10.16
  С такива статии се промиват мозъците на непросветените. Когато едно нещо са втълпява непрестанно, то се случва. Защо се говори само за тези кандидати ? Това намирисва на предварително начертан план. Какъв е смисъла тогава от гласуване? Защо не включат и Марешки в прогнозите си? ВСИЧКО Е РЕШЕНО ВЕЧЕ.

Напиши коментар:


Публикувай