1 022 1

Ще има ли телефони в асансьорите?

От бранша заявяват, че не могат да спазят поставените им срокове

Милена Трачева

От първи януари 2017 г. всички асансьори трябва да разполагат с мобилно устройство за връзка с аварийния екип на поддържащата фирма. Ако това изискване не бъде изпълнено, асансьорите може да бъдат спрени от движение.

От бранша обаче заявиха, че няма как да спазят сроковете и вероятно хиляди съоръжения ще останат без мобилен модул в кабината. Това коментира пред БНТ Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

От първи юли всички асансьори вече трябва да имат аварийно осветление в кабината и осветление в шахтата. Изискванията са записани в променената през 2014-та година Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

"До края на годината всички асансьори трябва да разполагат с такива устройства. Ако се направи проверка и няма такъв апарат, асансьора ще бъде спрян“, заяви Маринков и допълни: "Близо 100 000 асансьора нямат нужните устройства“.

Техниците разказват, че повечето хора гледат с недоверие на предупредителните бележки, които оставят по входовете.

От бранша са предупредили Държавната агенция за метрологичен и технически надзор още през април, че няма да се справят със сроковете.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Маринова
    Отговор
    1 11:41  29.10.16
    А може ли някой да ни докаже нуждата от поставяне или всичко е лобиране за мобилните оператори които всеки божи месец ще вземат такса за картата.Някой да изчисли колко асанс.има и на месец колко такси ще се вземат цифрата е мнооого яка .

Напиши коментар:


Публикувай