1 165 1

Оставка или повишение за Кристалина, пестим пари за АЕЦ "Белене" и все пак СЕТА

Главните теми през седмицата

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Битката за поста генерален секретар на ООН приключи на практика, но някои грешки в кампанията още трупат новини. Кристалина Георгиева напуска ЕК и се връща на старата си работа в Световната банка, но на по-висок пост. Новината предизвика вълна от коментари в България, а коментарите бяха на двата полюса: "оставка" или "повишение". Добрата новина дойде по казуса АЕЦ "Белене" - България ще плати около 90 млн. лева по-малко на Русия. В Европа се развълнуваха сериозно около Търговското споразумение с Канада - СЕТА, бежанците в Кале и пушещата осанка на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Вижте водещите теми от страната и света, привлекли вниманието на екипа на Факти.бг.   

 

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на ЕК, съобщиха от Брюксел. Оставката на Георгиева влиза в сила най-късно до полунощ на 31 декември 2016 година, в зависимост от развитието на продължаващите преговори за бюджета на ЕС.

В съобщението на ЕК се отбелязва още, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща на старата си работа в Световната банка, където вече ще заема поста изпълнителен директор.

„За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси", написа Георгиева в профила си във фейсбук. 

Русия ни опрощава лихвите за "Белене"

Русия се отказа от лихвите върху дълга на България за двата реактора на АЕЦ "Белене". За това се договориха българският енергиен министър Теменужка Петкова и шефът на "Росатом" Кирил Комаров.
„Национална електрическа компания“ ЕАД и АО „Атомстройекспорт“ подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева по дело ICC No. 18086/GZ/MHM („Споразумението”).

Както предвижда приетият на 28-ми септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. Благодарение на конструктивния диалог между двете страни на 26-ти октомври бе подписано споразумение между НЕК и АСЕ.

 

Делян Добрев се отказва от депутатския си имунитет

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет, съобщиха от ГЕРБ.

Заявлението е свързано с внесено по-рано в парламента искане от главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на Добрев.

Делян Добрев ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание в 16:00 ч. днес. Веднага след това народният представител от ГЕРБ ще направи кратко изявление пред медиите в сградата на Народното събрание.

 

ЕС и Канада подписват споразумението утре

Търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА) ще бъде подписано в Брюксел на 30 октомври, съобщи Съветът на ЕС.

Насрочването на новата дата стана възможно, след като снощи държавите от ЕС приеха единодушно поставените от Белгия условия. Регионалните белгийски власти вчера също окончателно утвърдиха променените текстове. 

След като бъде подписано, споразумението ще влезе в сила предварително. В срок от две години националните парламенти на държавите от ЕС трябва да го ратифицират.

Белгия предложи да може да се оттегли едностранно от спогодбата, ако прецени за необходимо. Това настояване бе прието снощи от останалите държави в ЕС.

С влизането в сила на споразумението ще бъде задействано и решението на канадските власти за отпадането на визите за граждани на България и Румъния. Предвидено е визовият режим да отпадне най-късно до края на следващата година.

 

Бойна зона: Джунглата

Полицията във Франция използва сълзотворен газ срещу група бежанци в лагера Кале, съобщи The Telegraph.

Много бежанци недоволствали от разрушаването на незаконния лагер, известен като „Джунглата“. Имигрантите трябва да бъдат преместени в други лагери, разпрънати по цялата територия на Франция.

Първият автобус с мигранти напусна незаконния лагер по-малко от час след началото на акцията по изселване. В него са били качени 50 суданци, които са се отправили към Бургундия, съобщи Би Би Си.

Според длъжностни лица около 2500 души ще напуснат лагера днес.

Някои от мигрантите обаче, се опитват отново да поемат към Германия или Италия. В същото време има опасения, че големи групи екстремисти ще се опитат да попречат на местенето. Недоволство изказаха жителите на няколко от населените места, които трябва да приемат бежанци.


Испания танцува по руския бръснач

Испания претърпя сериозни критики, след като стана ясно, че руски бойни кораби могат да презаредят на нейните брегове, съобщи Sky News.

Става въпрос за групата, водена от самолетоносача „Адмирал Кознецов“, която пътува към бреговете на Сирия. Смята се, че Испания е дала разрешение корабите да презаредят в пристанищния град Сеута. Това трябва да стане след преминаването на Гибралтарския проток.

Това става, след като британски кораби следяха руската флотили по време на целия й път край британски води. Според бившият британски министър на отбраната Джералд Хоърт заяви, че е „недопустимо за член на НАТО“ да зарежда руски съдове.

Съобщава се, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е призовал испанското правителство да преосмисли решението си.

„Всеки народ има правото да реши, дали да предостави гориво на кораби, пътуващи към Източното Средиземноморие. Трябва обаче да сме на ясно, че тази група увеличава възможностите на Русия за нанасяне на въздушни удари в Сирия“, заяви Столтенберг.

 Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Картър
    Отговор
    1 14:08  29.10.16
    Значи Германия, Белгия и всички останали държави МОГАТ ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ САМОСТОЯТЕЛНО, А НИЕ ЗАРАДИ СТОТИНА ЧОВЕКА ПОСЕЩАВАЩИ КАНАДА ГОДИШНО НЕ МОЖЕМ?!?! БОКИЧ, НЯМАМ ПОДХОДЯЩА ОБИДНА ДУМА ЗА ТЕБ...

Напиши коментар:


Публикувай