1 229 2

Освен поощрения, трябва да има и наказания

Кунева коментира за пореден път въпроса с ромските стипендии

Снимка БТА
Снимка БТА
Милена Трачева

Освен поощрения, трябва да има и много строг контрол. Необходимо е да се прилагат на практика санкциите за родителите, които не пускат децата си на училище. Това коментира пред журналисти в Стара Загора вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева във връзка с т.нар. ромски стипендии.

Тя съобщи, че министерството на образованието и науката започва внезапни проверки, за да установи къде има записани ученици, които обаче на практика не ходят на училище. За всяко нарушение служителите на министерството ще информират общините, за да бъдат взети необходимите законови мерки.

Кунева цитира данни, според които близо половината от ромските деца не са записани на детска градина, въпреки че предучилищното образование за 5 и 6-годишните вече е задължително, според новия закон за образованието.

„Това означава, че тези деца ще имат трудности в първи клас, защото няма да говорят добре български, това за съжаление означава и ранно отпадане от училище, вероятно ранно създаване на поколение и зависимост от социалните помощи“, посочи Кунева.

Тя е категорична, че в интерес на обществото и икономиката ни е да се положат всички усилия, с които ромските деца да бъдат задържани в образователната система.

Има примери за роми с високо образование — магистри и докторанти, но е факт, че много малък процент от тази общност стигат до университета. В първи клас 20% от учениците са роми, а в седми клас техният брой пада до 7%. До 12 клас достигат едва 1%, каза още Кунева.

Според нея проблемът не е в средствата, които се дават за образование, а в огромния обем средства за социални помощи и безработицата, породени от факта, че повечето роми нямат образование.

„Кое е по-добре за държавата — външен фонд да даде стипендия за деца над 9-ти клас или от държавния бюджет да се плащат детски на малолетни момичета“, попита риторично тя.

Парите за стипендиите за ромските ученици по проекта се отпускат от международния донор — Ромския образователен фонд, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската комисия, а държавният бюджет ще отдели средства за учителите. Те ще покрият разходите за обучения, квалификация за работа с уязвими групи и възнаграждения на преподавателите, припомни образователният министър.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • на вниманието на съда и прокуратурата
  Отговор
  1 18:36  29.10.16
  Освен поощрения, трябва да има и наказания - това се отнася най-вече за управляващите.
 • Гала
  Отговор
  2 06:51  30.10.16
  Много се радвам ,че ще има стипендия за ромите ,те имат нужда ,но не смятате ли ,че другите деца се изолират и не са поощрявани достатъчно.Направете и за тях нещо с което да ги стимулиране.За това ,че ще се дават по-малко помощи за безработица , времето ще покаже.С уважение към министър Кунева ,която винаги съм я харесвала,понеже има интелект ,нека да помисли за всички деца и тяхното поощряване в образователна насоченост

Напиши коментар:


Публикувай