3 856 4

ВИП самолетът на Тато "кацна" в Авиомузея

В славните си години на него са се возели членовете на партийния елит, журналисти и високопоставени гости

Анатоли Стайков

Бившият правителствен самолет във ВИП вариант "Як-40" от времето на соц-а излезе в заслужена пенсия и вече е експонат в Музея на авиацията край 24-а хеликоптерна авиобаза Крумово, информира в. "Сега".

В славните си години на него са се возели членовете на партийния елит от Политбюро на ЦК, журналисти и високопоставени гости. Бил е ползван от Авиоотряд 28 по време на управлението на министър-председателя Тодор Живков, служейки вярно на бившите вип-ове до 1991г. И ако тогава достъп до правителствената машина са имали само богоизбраните, то вече като музеен експонат, всеки посетител може да влезе в самолета, да го разгледа, че дори и да поседне в някое от луксозните кресла в салона първа класа.

„Самолетът постъпва най-напред в състава на Авиоотряд 28, който е навремето правителственият авиоотряд. Той е вип вариант на самолет от този тип. Самолетите Як-40 започват да се произвеждат в СССР през 1968-1969 година.

"Това е самолет, предназначен за полети на къси разстояния, тоест разстояния до 1500 км”, разказва увлекателно старши експертът в авиомузея Стефан Синев, който е бивш военен пилот. По думите му машините Як-40 първоначално са ползвани само в републиките от бившия СССР, където разстоянията са огромни.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХаХо
  Отговор
  1 07:04  30.10.16
  А там ли са и кърпените чорапи от баба Цола Драгучева?! Има ли от полу-проводниците а и от целите такива?!

  Коментиран от #3

 • sonata
  Отговор
  2 09:18  30.10.16
  само знаете да плюете, ама то като нямате.....
 • Иванов
  Отговор
  3 13:05  30.10.16

  До коментар #1 от "ХаХо":

  Драгойчева се казва,ако не се лъжа. И още нещо- престъпленията и кражбите на комунистите по време на соца, са една невинна детска игра, в сравнение със сегашните престъпления. Който не го вижда ,не е нормален.
 • Д'Мин
  Отговор
  4 13:20  30.10.16
  Не трябва да се гордеем със соца, макар и да имаше положителни неща, живеехме в диктатура. Но сега, нещата са много зле. Лично на мен не ми пука, осигурен съм за години напред, а и децата ми също. Но, като всеки нормален човек се вълнувам за бъдещето на България! Еми, няма го, това бъдеще. Намаляваме, крадат ни, последни сме по всичко в ЕС. Политиците играят роля на вълча глутница, ръфат от трупа. Единия път алфа мъжкаря е червен, следва другия, бивш червен, ама демократ. Дава от мръвката, колкото му кажат от Козяк. Уморихме БКП-то, браво! Да ама наследниците им дъвчат още по-здраво. Няма да я бъде България. Нясъи ще кажат-отивай в Сибир! Не, ще отида където си искам, защото имав възможност. А лаят Коня-с поземлената си рента. Ти Коньо къде ще отидеш без земята си? Лае и Деса-Стоян, до началото на годината беше безработно, ти къде ще отидеш Десо, без ценчетата от Козяк? Аз мога, нъ вие не! Болно ми е за България!

Напиши коментар:


Публикувай