1 940 1

Случващото се в Италия е изключение от всички правила

Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа

Случващото се в Италия е изключение от всички правила
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи. Това обясни в предаването „Неделя 150“ на БНР Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология“ към Геофизичния институт на БАН.

Той коментира, че по принцип след силен трус не следва нов такъв, а ставащото в Италия е по-скоро изключение.

„В теорията, а и в практиката, в много редки случаи се получават т. нар. „рой земетресения“, когато едно силно земетресение предизвиква неравновесие в дълбочина при земекорните блокове и те, след това, се наместват допълнително. Това са относително редки случаи. За съжаление, са и много по-опасни, защото предходните земетресения отслабват в значителна степен сеизмичната устойчивост на сградите и следващите вече „си свършват работата“, заяви сеизмологът.

Факти.бг припомня, че в рамките само на два месеца, Италия бе разтресена от 3 земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер.

Властите в страната съобщиха, че след днешния силен трус, много от сградите, повредени при земетресението на 24 август, са се срутили.

Все още няма официална информация от правителството за мащаба на разрушенията и дали има жертви и ранени.

България

Още по темата

 • Италия отново се тресе (видео и снимки)

  Италия отново се тресе (видео и снимки)

  Силен трус с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер разлюля централната част на Италия тази сутрин. Според данни на гражданската защита на Ботуша ...
  30.10.2016
  6 447
  1
 • Няма данни за пострадали българи в Италия

  Няма данни за пострадали българи в Италия

  Към момента няма данни за пострадали българи в Италия и не очаквам да постъпят такива. Това съобщи пред БНТ българският посланик в страната Марин ...
  30.10.2016
  719
  1
 • Трусът на Ботуша (снимки)

  Трусът на Ботуша (снимки)

  Централната част на Апенинския полуостров отново се разтресе. За щастие до момента няма информация за човешки жертви, но италианските власти ...
  30.10.2016
  1 498
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • JJIvanov Geolog
  Отговор
  1 12:26  30.10.16
  Докато проучвахме геотектоничната обстановка преди серията от взривове до Япония довели до цунамито се оказа че трябва много да внимаваме с опорните хипотези на който с е гради съвременNата наука.

Напиши коментар:


Публикувай