2 059 1

Къде зимните гуми в ЕС са задължителни

Калина Петрова

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения. Използването на зимни гуми е разписано в закон в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция. Това обясни Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център България към Комисията за защита на потребителите, по време на пресконференция по повод акция „Зима”. По традиция кампанията се организира от Съюза на българските автомобилисти и целта е да обърне внимание на шофьорите как най-добре да се подготвят за предстоящия сезон.

Държавите, в които зимните гуми са задължителни, ако това налагат метеорологичните условия, са Германия,  Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия. Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, също се счита за нарушение.

Повече детайли за другите страни в ЕС може да видите на сайта на Европейски потребителски център – www.ecc.bg (https://goo.gl/W2fJJn). Информацията е събрана и обобщена от мрежата от Европейски потребителски центрове в съответните страни в ЕС, Норвегия и Исландия.

 

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 17:14  01.11.16
    Погледе им стандарта им,после ми говорете за задължения и изискваня.В България гумитете и маслата на всики известни фирми са най-ниското качество на високеи цени!!!

Напиши коментар:


Публикувай